Начало Новини Актуално От Областното мюфтийство в Пловдив пишат гневна декларация до премиера и посланиците на страните от ЕС

От Областното мюфтийство в Пловдив пишат гневна декларация до премиера и посланиците на страните от ЕС

Актуално

Всички мюсюлмани в Република България говорят какво е разпространил Мустафа Хаджи и неговото обкръжение, че министър-председателят Бойко Борисов и Централният съвет на ГЕРБ, в лицето на господин премиера, е обещал да окаже натиск върху независимата съдебна система, за да може да бъде регистрирана предстоящата нелегитимна конференция от група самозванци, начело с Мустафа Хаджи на 12.02.2011 година.

Това се казва в декларацията, изпратена до премиера и президента на Република България, до Висшия съдебен съвет, до председателя на ВКС и до посланиците на страните от ЕС. Автори на документа са Областният мюфтия, имамите и председателите на мюсюлманските настоятелства от Областно мюфтийство в Пловдив, пише вестник Старозагорски новини.

Декларацията е от 20 януари, но бе оповестена публично в Казанлък вчера от Ашим хаджи Асан - член на Висшия духовен мюсюлмански съвет. Той и мюфтията на Пловдив Али Хаджисадък, посети казанлъшката джамия, за да се запознаят на място с възникналия там проблем по влизането във владение на новия имам Мехмед Мехмедов, както и заради скандала с проповед на бившия ходжа Мюмюн Дормуш по време на петъчната молитва. На нея, по думите на присъствали, имамът Дормуш призовал за носене на оръжие и бронежилетки.
В декларацията, с която се запознаха и членовете на джамийското настоятелство на казанлъшката джамия, се изразява възмущение и от информация, разпространявана в джамиите в България, от бившия главен мюфтия Мустафа Хаджи и негови следовници, че имало имало постигната договореност между премиерите на България и на Турция за смяна на лидерите в ДПС като Ахмед Доган бъде заменен от Касим Дал, а самата смяна да бъде легитимирана чрез натиск върху съдебната ни система. И се отправя апел да не се допуска такова вмешателство.
Авторите на декларацията са категорични, че няма да се допусне насрочената на 12 февруари Мюсюлманска национална конференция в София да бъде "противозаконно, противоуставно, противоконституционно регистрирана и легитимирана".

Под протестният документ са се подписали 24 -ма.
Сред подписалите се са Румен Маринов Чобанов, Александър Найденов Камберов, Марин Емилов Асениев, Щерю Щерев Методиев,  Добри Николов Джевизов, Марин Руменов Чобанов, Генчо Станков Тодоров и други.
Новият казанлъшки имам Мехмед Мехмедов е с назначение от септември миналата година, стана ясно вчера, но близо пет месеца не могъл да поеме реално поста.
Преди да стане имам в най-голямата джамия в община Казанлък и района, Мехмед Мехмедов бе имам в Бузовград и строителен работник. За известно време бе и в чужбина.

Още новини