Начало Новини Актуално От Мини Марица изток са подадени над 80% от планираните въглища

От Мини Марица изток са подадени над 80% от планираните въглища

Актуално
Рудник

От началото на годината в Мини Марица изток ЕАД са добити и реализирани над 3,2 млн. тона въглища. Поради настъпилата кризисна ситуация, повод за спиране на въгледобива до възстановяване на нормалния ритъм на производство, изпълнението на заявките към консуматорите в началото на седмицата беше намалено средно до около 30-40% за ден от заплануваните количества по Бизнес програмата.

Сериозни затруднения имаше за доставките към ТЕЦ Марица изток 2 ЕАД, в следствие нанесените от природната стихия щети на производствената инфраструктура в добивното дружество - подкопаване на участъци от жп линиите, наводняване на ГТЛ-и и изключване на подстанции, съобщиха от пресцентъра на дружеството.

Продължаващото вече десети ден от началото на февруари падане на температурите, затруднява работата на въгледобивната компания, като това се отразява на възстановяването на нормалния ритъм на добив и доставка на лигнитни въглища. Ниските температури, достигащи през нощта до минус 21-23 градуса, са причина за замръзване на въглищата и вагоните. Създадени са оперативни групи, които да почистват жп релсите и вагоните, за да не се прекъсва подаването на суровина към централите.

Въпреки тежката метеорологична обстановка, ръководството и персоналът на дружеството правят всичко възможно за да бъде гарантирана енергийната стабилност на страната. През вчерашния ден (9.02.2012 г.) са подадени повече от 80 % от заплануваните количества по Бизнес плана въглища към четирите топлоелектрически централи в региона.

Още новини