Начало Новини Актуално От метален прах и ракови заболявания се оплакват в Средногорово

От метален прах и ракови заболявания се оплакват в Средногорово

Актуално

"От две-три седмици има известно затишие на полигон "Змейово", но това е затишие пред буря. И преди е имало по-спокойни периоди, след което следват обгазявания", сподели кметът на Средногорово Станимир Караджов. На въпрос за пораженията върху хората той каза, че фелдшерът на селото води здравна статистика през последните 10-15 години и според нея най-сериозен бум на ракови заболявания е отбелязан през 2005-2006 г., т.е. след и по време на големите обгазявания на региона.

Кметът заяви, че много често сутрин откъм полигона се спуска ивица дим, а след него по лъскавите повърхности остава фин метален прах. За съжаление, поради заснежени и заледени пътища, вчера не успяхме да стигнем до селото и на място да поговорим с жителите. По телефона Караджов допълни, че след като две правителства са мълчали, то най-вероятно става дума за много пари и за срокове. Сега, каза кметът, имаме сериозни надежди, че нещата ще се променят и се надяваме да не останем отново излъгани.
За да се доближим до истината, кметът предлага напролет учените да вземат гъби за изследване от района на Средногорово. Те абсорбирали вредните вещества в почвата от 2 квадратни метра наоколо и можели да хвърлят сериозна светлина върху чистотата на околната среда, пише вестник Старозагорски новини.
За често наблюдаван дим откъм полигон "Змейово" разказват и жителите на намиращото се на 12 км от Средногорово село Ръжена. Жена на средна възраст с горчивина заяви: "Ганьо продаде и въздуха ни! 25 години живеех в Стара Загора - продължи тя, - отвреме навреме усещахме миризмите от Азотноторовия завод и екарисажа, но това тук е друго. Животните ни пасат около полигона и поемаме отровите не само с въздуха, а с млякото и месото. Плодовете ни пък са покрити с тънък мазен слой, а част от тях изгниват на дървото."
Общопрактикуващият лекар в Ръжена д-р Диана Георгиева направи сравнение с Гълъбово, където е работила през 1999 г. Дори около централите, казва тя, не съм се сблъсквала с подобни проблеми - парене на очите, задушаване... Според д-р Георгиева, заболеваемостта в селото не била ниска, но не се различавала съществено от тази в Стара Загора и Казанлък. Тя обаче не се ангажира със становище за причините, тъй като не разполагала с широка база данни.

Още новини