Начало Новини Предстоящо От март България и Румъния влизат във въздушния и морския Шенген

От март България и Румъния влизат във въздушния и морския Шенген

Предстоящо

В сряда вечерта Министерството на вътрешните работи на Румъния съобщи, че е постигнало политическо споразумение с австрийското и българското министерство за разширяване на Шенгенското пространство с Румъния и България с въздушни и морски граници от март 2024 г.

Това разкри сайтът "Digi24".

Влизането в Шенгенското пространство ще бъде поетапно - първо с въздушните и морските граници, последвано от преговори през годината за влизане в зоната за свободно движение и за сухопътните граници.

"На 23 декември 2023 г. Министерството на вътрешните работи постигна политическо споразумение с партньорските министерства на Австрия и България относно разширяването на Шенгенското пространство с Румъния и България и прилагането на достиженията на правото от Шенген в Румъния и България по въздушните и морските граници от март 2024 г., както и обсъждането през 2024 г. на прилагането му по сухопътните граници в тясна връзка с компенсаторните мерки за засилване на граничния контрол и прилагането на Дъблинското споразумение.

В съответствие с това на 26 и 27 декември по дипломатически канали, между министерствата на вътрешните работи, министерствата на външните работи, включително на равнище дипломатически мисии, акредитирани към ЕС, се проведоха обсъждания на проекта за решение на Съвета за правното включване на това политическо споразумение. Тези обсъждания ще продължат и на 28 декември 2023 г.

Източник: Агенция КРОСС

Още новини