Начало Новини Актуално От ГК ЛИПА предлагат в Стара Загора да бъде изградена зала за зимни спортове

От ГК ЛИПА предлагат в Стара Загора да бъде изградена зала за зимни спортове

Актуално

От Граждански клуб ЛИПА предлагат в Стара Загора да бъде изградена универсална зала на зимни спортове. По тяхна идея предложението вече е включено в Програмата за реализация на План за интегрирано развитие на община (ПИРО) Стара Загора за периода 2021-2027 г. Инициативата е подкрепена от много неправителствени организации в града ни.

От ГК ЛИПА припомнят, че през уикенда на ледената пързалка Славия в столицата се проведе поредният турнир по хокей на лед с участието на старозагорския тим Химик, съставен предимно от бивши играчи-ветерани и любители от Града на липите. Разделени на две групи, общо 12 отбора, предимно от София са взели участие в турнира. Отбор Химик са участвали с две хокейни формации, за което получават и купи.

Сегашният хокеен отбор Химик е наследник на славния през годините назад отбор на Агробиохим – Химик. Учреден в началото на 70-те години на миналия век, старозагорският отбор Химик е бил два пъти републикански шампион.

Сега ентусиастите, предимно ветерани, скитат на свои разноски да тренират и участват в хокейни турнири из страната – там, където има ледена пързалка. Най-често са в Сливен. Обикалят и съседните градове с условия за практикуване на невероятно красивия и предимно мъжки спорт хокей на лед, във Велико Търново, Хасково и София. Отбор Химик не е регистриран като спортен клуб. Защо? Защото липсва зимна, ледена пързалка, която е задължително условие при съдебната регистрация на старозагорските ентусиасти. Получават елементарна подкрепа, предимно за изработка на екипите от ГК ЛИПА и от приятелски фирми-спонсори. Хокейното оборудване си го осигуряват любителите-ентусиасти. А то, както се досещате, заради предпазните средства е скъпо, споделят от Гражданския клуб.

За да бъде осигурено финансиране за изграждането на зала за зимни спортове в Стара Загора, от ГК ЛИПА са направили аргументирано предложение към Концепция за интегрирани териториални инвестиции (КИТИ) при Тракийски университет.

Предлагаме в Дейност 5 – Изграждане на спортен комплекс с мултифункционална зала, да се включи изграждане на универсална зала за зимни спортове, съобщи Олег Стоилов, председател на ЛИПА.

Според предложението в бъдещата универсална зала за зимни спортове ще се развиват спортове, в т.ч. пързаляне с кънки, шортрек, хокей на лед, кърлинг, фигурно пързаляне и др. за развитие на масов и професионален и спорт, включително за деца и възрастни. Съоръжението ще се използва целогодишно, с възможност за провеждане на национални и международни прояви, зимни програми и шоу на лед. Основание за предложението е традициите на Стара Загора в развиване на зимни спортове до 1989 г. на ледената площадка на Агробиохим. Градът ни беше един от водещите в развитие на зимни спортове в България, с постигане на високо спортно майсторство и много спортни успехи. Индикативната стойност на съоръжението е 5 000 000 лв., за което от ЛИПА могат да предоставят конкретна оферта.

Градът ни, възползвайки се от централното си място в България, ще стане привлекателен център за любителите на зимни спортове в национален и международен мащаб, включително с развиване на спортен туризъм. Това със сигурност ще подобри здравния статус на населението в региона, особено на децата. Съоръжението ще може да се използва и за специфична иновативна терапия на деца с белодробни проблеми.

Залата за зимни спортове може да се свърже енергийно с други спортни съоръжения като плувния басейн и др., което ще снижи енергийните разходи, гласи още предложението.

От ГК ЛИПА споделят, че общинската администрация, в лицето на кмета на Стара Загора, подкрепят идеята за изграждане на зала за зимни спортове и апелират и гражданите на Стара Загора и региона да я подкрепят, като се включат в онлайн анкетата им. Тя може да бъде намерена на следния линк: КИТИ No BG16FFPR003-2.001-0013 Подобряване на връзките на образованието, научно-изследователската и развойната дейност с бизнес дейностите в Югоизточен регион.

Търговско-промишлена палата - Стара Загора подкрепя идеята.

Още новини