Начало Новини Актуално От днес пак ваксинират ромите от Стара Загора срещу морбили

От днес пак ваксинират ромите от Стара Загора срещу морбили

Актуално

Пет мобилни екипа тръгват днес сред ромските квартали в Стара Загора и Казанлък, за да ваксинират децата на възраст от 13 месеца до 20 години. Снощи в РИОКОЗ са получили 2000 дози ваксина от Министерството на здравеопазването, съобщи д-р Ваня Карабойдева, секретар на здравната инспекция в областния град.

Безплатното ваксиниране в старозагорския квартал "Лозенец" отново е с помощта на неправителствената организация "Свят без граници". В екипите са включени семейни лекари, здравни инспектори от РИОКОЗ, както и представители на РПУ, пише вестник Старозагорски новини.
За три дни от 23 до 25 февруари бяха ваксинирани 1215 души по домовете им в старозагорският квартал "Лозенец" и 521 души от ромските квартали на Казанлък и Чирпан. За целия период на епидемията от морбили в областта са обхванати и имунизирани 6387 човека. Според специалистите от РИОКОЗ през вече 10-ата седмица от разпространението на морбили в региона имало спад на разпространението на заразата. Статистиката сочи, че почти 80% от заразените с морбили са деца и млади хора до 20 години, които не са имунизарини, като 95% са от ромския етнос.

Още новини