Начало Новини Актуално От днес изпитват бъдещите шофьори с електронни листовки

От днес изпитват бъдещите шофьори с електронни листовки

Актуално
Учебни коли

Министърът на транспорта, информационните технологии и съобщенията Ивайло Московски днес даде официален старт на новата система за провеждане на теоретични изпити на кандидатите за водачи на МПС. Това е поредната стъпка на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за подобряване на безопасността по пътищата и борбата с корупционните практики.

Това каза министър Ивайло Московски. По думите му системата ограничава субективния фактор и възможността за манипулиране на резултатите. Това е вторият етап на процеса след като през миналата година монтирахме камери в помещенията, където се провеждат теоретичните изпити и бяха осигурени мобилни камери за контрол на практическите изпити, каза още министър Московски, съобщиха от пресцентъра на транспортното министерство.

От днес проверката на изпитните тестове ще се извършва на компютър с интернет, скенер и баркод четец, а не по шаблон както беше до сега. Всеки тест е запечатан в индивидуален плик с холограмни стикери, които се разрушават при отваряне. Всяка листовка ще бъде с различна комбинация от въпроси. Въпросите в изпитните тестове са намалени от 60 на 45 като се въвежда повече от един верен отговор. Към всеки въпрос ще има легенда с информация колко са верните отговори. Решените листовки веднага се проверяват от мобилното изпитно устройство, което ги регистрира в системата. Кандидатите могат да се запознаят с резултатите веднага и имат възможност да ги видят на интернет сайта, като въведат номера от предоставения им ваучер. Автомобилна администрация дава възможност на всеки да види решения от него тест на място в изпитния център.

Електронната проверка на теоретичните изпити на кандидатите за водачи е част от цялостната политика на Министерството на транспорта, информационните технологии и съобщенията за въвеждане на електронни услуги приоритетно в сферите от голям обществен интерес – там където трябва да бъде премахната корупцията и където може да се пестят средства и време на гражданите и бизнеса. Тя е част от услугите предоставени от Електронното правителство.

Видео презентация на системата и провеждане на изпит с мобилно изпитно устройство.

Видео презентация на процедурата за провеждане на теоретичен изпит за придобиване на правоспособност за управление на МПС.

Още новини