Начало Новини Актуално От Алстом България не чуха исканията на протестиращите работници

От Алстом България не чуха исканията на протестиращите работници

Актуално

Около 200 работници и служители на четири български фирми, работещи като подизпълнители на "Алстом България" ЕООД на територията на изграждащата се край Гълъбово ТЕЦ "АЕS Гълъбово", излязоха вчера сутринта на протест пред администрацията на централата. Протестът е организиран от синдикалната организация на КНСБ в една от фирмите - "Химремонтстрой" АД. Към тях се присъединиха и работещи в "ХЕМ" АД, "ХРС-Уелдин" ЕООД и "ХРС - Враца" ООД, които в различни периоди са работили на обекта.

Със знамената на КНСБ и плакати "Алстом" остави гробище от български фирми", "Алстом" се гаври с българските работници" и "Много специалисти останаха без работа", те останаха около 2 часа пред централата, без да пречат на движението.
"Заради просрочие повече от две години в плащането на извършени от нас по договор строително-монтажни работи по сероочистващата инсталация и неплатени наеми за оборудване, се наложи да бъдат съкратени работници, някои напуснаха сами. Съставът е редуциран с 90 на сто. Заплатите са намалени почти два пъти, фирмата изчерпи резервите си, защото искахме да бъдем коректни към работниците. Повече от година наше оборудване за 1.5 милиона евро стоя блокирано на обекта, без да имаме достъп до него и без да знаем дали не се използва", коментира Димитър Георгиев, заместник-изпълнителен директор на "Химремонтстрой" АД.
Според председателя на синдикалната организация Георги Василев, до протестните действия се е стигнало заради неразбирането от страна на "Алстом България", главен изпълнител на проекта за изграждане на новата централа, и на подизпълнителите "Алстом Германия" и "Алстом Италия", с които българските фирми основно работят. "С нашия протест искаме да кажем и още нещо - не трябва да се позволява на чужди инвеститори да се отнасят по този начин с българските работници и да обезценяват труда им", добави той.
"Смятам, че заради просрочения с година и половина пуск на централата, заради което главният изпълнител "Алстом" дължи неустойки на AES, се бавят и нашите плащания. Освен това се задържат и банковите гаранции. Вината за това закъснение обаче не е наша, единият ни обект е завършен 100%, а другият - 70%, до момента, в който договорът бе прекратен", каза инж. Адриана Янева, ръководител на проекта.
Охраната на "Алстом България" отказа да допусне до деловодството представители на протестиращите, за да внесат в деловодството декларацията им. Не се състояха и насрочените за 9 и 9.30 часа срещи с представителите на "Алстом Италия" и "Алстом Германия", въпреки че те са били поискани по надлежния ред. В телефонен разговор с журналисти представителят на "Алстом България" Трифон Цветков отказа коментар за ситуацията и каза, че споровете се решават в съда, а не чрез медиите.
По-късно вчера синдикалната организация на КНСБ в "Химремонтстрой" е взела решение да изпрати декларацията по куриер, заедно с писмо, в което се иска нова среща до 19 ноември.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини