Начало Новини Актуално От 7 август автомобилите трябва да са с пуснати фарове

От 7 август автомобилите трябва да са с пуснати фарове

Актуално

КАТ ще следи за пуснати фарове

На 7 август влизат в сила новите изменения в Закона за движение по пътищата. Промените бяха публикувани в Държавен вестник. През деня моторните превозни средства се движат с включени светлини за движение през деня или с къси светлини. Целта е да се осигури по-добра видимост между участниците в движението и оттам въздържането им от опасни маневри и действия, съобщиха от МВР. Санкцията за неспазване това задължение е глоба до 20 лв.

Водач на моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина, който откаже да му бъде извършена проверка с техническо средство за установяване употребата на алкохол или упойващи вещества или не изпълни предписанието за медицинско изследване на концентрацията на алкохол в кръвта му, се наказва с лишаване от право да управлява моторно превозно средство, трамвай или самоходна машина за срок от 2 години и глоба 2000 лв.

Наказва се с глоба в размер 200 лв. лице, което без да има това право, паркира на място, определено за превозно средство, обслужващо хора с трайни увреждания, или за превозно средство, приспособено и управлявано от хора с трайни увреждания.

С глоба 50 лв. се наказва пешеходец, който:

1. преминава през огражденията от парапети и вериги;

2. не спазва светлинните сигнали на пътните светофари и сигналите на регулировчика.

Новите изменения в Закона за движение по пътищата

 

 

Още новини