Начало Новини От 4 ноември временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територи

От 4 ноември временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната

От 4 ноември временно се преустановяват плановият прием и плановата оперативна дейност в лечебните заведения на територията на страната. Изключение се допуска за дейностите, свързани с трансплантация на органи, тъкани и клетки, диагностиката и лечението на пациенти с онкологични и онкохематологични заболявания, дейностите по асистирана репродукция и ражданията, независимо от метода на родоразрешение, дейностите по рехабилитация, продължително лечение и психиатрична помощ. Това е посочено в заповед на министъра на здравеопазването д-р Стойчо Кацаров, издадена днес.

По този начин, от една страна, ще бъде облекчен натискът върху болниците, а от друга - ще се даде възможност ненатоварени отделения да бъдат преструктурирани в COVID-звена и медицински екипи да бъдат пренасочени за обслужване на пациенти с COVID-19.

В същата заповед изчерпателно са посочени всички документи за ваксинация, преболедуване и изследване за COVID-19, които у нас се признават за зелен сертификат. За всеки от документите е посочен и срок на валидност.

Заповедта можете да видите тук: https://www.mh.government.bg/media/filer_public/2021/11/03/zapoved_merki_03_11_2021.pdf

Още новини