Начало Новини Актуално От 2011 г. мъжете ще се пенсионират с най-малко 40 години трудов живот, за жените са нужни 37 години

От 2011 г. мъжете ще се пенсионират с най-малко 40 години трудов живот, за жените са нужни 37 години

Актуално

От 2012 г. ще се мисли за увеличаване на осигурителната вноска. По време на криза не трябва да се повишават данъци и осигуровки. Това каза министърът на труда и социалната политика Тотю Младенов след заседанието на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Правителството ще се съобрази с исканията на синдикатите при предвиденото повишаване на осигурителния стаж за пенсия, при работещите първа и втора категория труд (работещи при тежки условия) увеличението да е поетапно. Възрастта ще се увеличава с по една година от 1 януари 2011 г. до 2014 г., каза министърът.

За всички останали необходимият осигурителен стаж за пенсиониране, се вдига, както беше обявено и по-рано, с три години от 1 юли 2011 г. и мъжете вече ще се пенсионират след най-малко 40 години трудов живот, а жените след 37 години.
За работещите в армията и полицията осигурителният стаж също се повишава с три години.

Синдикалните лидери не останаха доволни от преговорите и посочиха, че е необходим референдум за предпочитанията на българите – дали да има увеличаване на осигурителната вноска или повишаване на необходимия стаж за пенсиониране. Според тях правителството от два месеца отлага дебата по техните предложения за реформа в пенсионната система и сега е наложително премиерът да изслуша техните искания, както и да се вземе предвид мнението на хората.

Дестабилизирането на системата е причинено от непрекъснатото намаляване на осигурителната вноска, включително и от това правителство, смятат синдикатите. Според тях увеличаването на стажа е напрактика увеличаване на възрастта за пенсиониране.

Още новини