Начало Новини Актуално От 10 години никой не следи за нитрати в зеленчуците на пазара в Стара Загора

От 10 години никой не следи за нитрати в зеленчуците на пазара в Стара Загора

Актуално

От близо 10 години никой не следи за съдържанието на нитрати в зеленчуците и плодовете, които се продават по пазарите. Това заяви вчера управителят на централния пазар в Стара Загора Румен Бачийски. Той коментира, че преди 10 години, за да излезе един зеленчук на сергията, е трябвало да премине през лабораторията на Регионална служба "Растителна защита" - Стара Загора, която се намирала на самия пазар. Сега я няма.

Това изискване се отнасяло за всяка партида. В случай, че производителят нямал сертификат, той бил глобяван, а ако се окажело, че изследваният продукт не отговарял на действащия тогава Български държавен стандарт, той се конфискувал и унищожавал. След отпадането на БДС няма изисквания за количеството на нитрати в растенията и няма нормативна уредба на базата, на която производителят да бъде санкциониран заради злоупотреба с торове - коментира още Бачийски пред вестник Старозагорски новини.

Министърът на земеделието и храните д-р Мирослав Найденов обяви, че ще инициира съвместни проверки между служителите на "Растителна защита" и РИОКОЗ за наличие на нитрати в зеленчуците, които започвали да излизат на пазара през пролетта.
Проверките ще бъдат по всички зеленчукови борси, тържища и пазари в страната, включително и на българската продукция. Освен това ще се засили и контролът за нитрати при вносната продукция и най-вече от Македония и Турция. Българската норма на нитрати преди години беше 250-290 мг на кг, сега има случаи на 4500 мг, обясни министърът. Световната здравна организация изисква в един продукт да има не повече от 50 милиграма нитрати на килограм продукт за бебетата. Безопасното ниво на нитратите за възрастни е 250-290 милиграма на килограм продукт.

Още новини