Начало Новини Актуално От 1 януари 2011 г. осигурителният стаж се вдига с една година

От 1 януари 2011 г. осигурителният стаж се вдига с една година

Актуално

От 1 януари догодина осигурителният стаж ще се вдигне с една година и с по още една ще расте до 2013 г. Това каза пред журналисти в парламента министърът на труда Тотю Младенов, след среща с ПГ на Коалиция за България.Той уточни, че засега възрастта за пенсия остава непроменена. Спешните мерки, които да доведат до по-голяма събираемост на входа на системата, ще бъдат предложени още следващата седмица, отбеляза Младенов, цитиран от БТА, предаде econ.bg.

От левицата настояват за вдигане на осигурителната вноска или поне връщане на двата процента, с които тя беше намалена в началото на годината. Младенов отговори, че тези проценти отгоре не означават непременно в осигурителния институт да влязат 400 млн. лв., каквито са аргументите и сметките на левицата. В момента НАП изпитва трудности да събере осигурителните вноски, а какво остава, ако ги вдигнем още, попита министърът. Според него резултатът ще бъде натоварване на изрядните данъкоплатци. По думите на министъра ситуацията в осигурителния институт е драматична. Дефицитът от близо 2 млрд. лв., който ГЕРБ е наследил миналата година с идването си на власт, само за първите 6 месеца се е увеличил още с 200 млн. лв. поради ниските приходи.
Мерките трябва да заработят още от 1 януари догодина, за да може през следващите 4 години да бъде гарантирана стабилността на системата, категоричен беше министърът.
Синдикатите и левицата са срещу вдигането на стаж и възраст за пенсиониране без аргументи за реформа. Това каза пред журналисти в Народното събрание Михаил Миков от Коалиция за България след среща с ръководствата на КНСБ и КТ Подкрепа, на която са обсъдили идеите за промени в тази сфера. Срещата се проведе по-рано днес.
Левицата, по думите на Миков, споделя загрижеността на двата синдиката за развитието на социално-икономическата обстановка в страната.
Смятаме, че липсата на ясна визия на правителството в перспектива по въпросите на пенсионната реформа и здравното осигуряване създават обществено напрежение, което може да ескалира. В началото на септември ще можем да коментираме конкретно поставените въпроси, не може кабинетът да стои извън този разговор, посочи депутатът, цитиран от БТА.
Очакваме от Коалиция за България да чуем дали споделят нашите цели, добави вицепрезидентът на КНСБ Пламен Димитров.
Двата профсъюза ще продължат диалога с парламентарно представените групи както по пенсионната реформа, така и по бюджет 2011. Социалният министър Тотю Младенов се среща в НС с ПГ на КБ.

Още новини