Начало Новини От 1 февруари: Децата до 14 години ще пътуват безплатно в Стара Загора

От 1 февруари: Децата до 14 години ще пътуват безплатно в Стара Загора

От 1 февруари децата на възраст до 14 години ще ползват градския транспорт в Стара Загора без заплащане.

Безплатно ще е пътуването и за всички до 7-годишна възраст в междуселищния транспорт, а ползващите го от 7 до 14 години ще заплащат 50% от стойността на билета.

Това стана ясно, след като Общинският съвет подкрепи предложението на кмета Живко Тодоров, което в във връзка с Постановление на Министерски съвет от края на декември миналата година, съобщиха от Общината.

Отстъпката от цената на месечната абонаментна карта за учащи и пенсионери ще бъде 50% за градски и междуселищен транспорт. За първи път бе прието намаление и за картите на хората с увреждания над 70,99% с 25%.

Така направените предложения имат за цел да бъде насърчено пътуването с абонаментни карти без ограничение на броя на пътуванията на преференциални цени, вместо с билети, а предлаганите компенсации са в полза на уязвимите социални групи.

Общинският съвет прие цени за карти на електронен носител, с неограничен брой пътувания по Централна градска мрежа, от 1 февруари, за пътуване на учащите в старозагорски учебни заведения за месец да струва 5 лева, а за три - 15 лева.

Всички учащи - ученици, студенти и докторанти редовно обучение, от учебните заведения разположени на територията на града, с адрес на територията на община Стара Загора, ползват месечна персонализирана абонаментна карта на електронен носител с 80% намаление от стойността на редовната цена на месечната персонализирана абонаментна карта от съответното населено място до Стара Загора и обратно. 

 

Община Стара Загора
 

Общинският съвет прие и цените на превозните документи, касаещи пенсионерите и хората с намалена трудоспособност. Част от първото за годината заседание на общинските съветници в Стара Загора бе и стартиране на процедура за избор на нов управител на общинското дружество „Мересев“ ЕООД. До провеждане на конкурс, временно тази длъжност ще бъде изпълнявана от Мехмед Зейнел.

По време на януарската сесия бяха създадени и временни комисии за изготвяне на дългосрочна стратегия за повишаване на стандартите за детското хранене, както и такава за изработване на проект за Наредба за изменение и допълнение на Наредбата определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Стара Загора.

Старейшините приеха и Годишен отчет за дейността на обществения посредник за 2023 година. От документа става ясно, че за изминалата година сигналите, жалбите и питанията, адресирани до омбудсмана, са били близо 400 броя. 

Източник: DARIK NEWS

Още новини