Начало Новини Актуално От 1 април таксите за детска ясла и градина в Стара Загора скочиха с 10 лева

От 1 април таксите за детска ясла и градина в Стара Загора скочиха с 10 лева

Актуално

С десет лева се увеличават таксите за детска ясла и градина. Така с промяната сумата, която родителите ще плащат за издръжка на малчуганите си в седмично заведение, вече ще е 55 лева, а за целодневно - 50 лева. Промяната бе гласувана и приета на редовно заседание на Общинския съвет в Стара Загора на 29 март.

Освен това се въвежда и тъй наречената такса за заемане на място на стойност от 15 лева, която е задължителна, независимо от това дали детето посещава редовно забавачката.

"Тя е част от тези 50 лева и няма да се начислява допълнително над редовната такса. А крайната сума, която родителите ще дължат, ще се калкулира на база броя на посещенията на малчуганите", уточни пред „Новината“ зам.-кметът по хуманитарните дейности Иванка Сотирова.

Специални облекчения за деца в социално неравностойно положение се предвижда също с промените, приети от общинарите. Освободени от такси за градина са деца с неизвестни родители и сираци, а също и малчугани, чиито родители са загинали при производствени аварии, природни бедствия, или при изпълнение на служебен дълг.  Децата с един родител, с призната трайно намалена работоспособност, установена с ТЕЛК-ово решение, както и такива с родители със и над 50% увреждания и трайно намалена работоспособност също няма да плащат такси. Намаление с 50% от сумите ще има за деца с един родител - т. нар. полусираци, както и на такива, чиито родители са редовни студенти, или пък са с призната от 71% до 90% трайна нетрудоспособност.

Когато и двете деца от едно семейство са приети и посещават една и съща детска градина, по-малкото ще ползва облекчение с 50% от дължимата сума. Без такса за посещение пък ще е всяко трето и следващо дете в семейството. Издръжката на едно дете, която плаща Общината, е 184 лева и тя е в зависимост от разходите - ток, вода, парно и др., които разходва градината.

"Заявила съм категоричното си становище против всякакво събиране на пари за консумативи или средства за закупуване на обзавеждане и уреди от родителите. Затова в градините, а и тук на първия етаж в Общината, има кутия за жалби. Всеки, който е задължаван да дава пари, може да ни сигнализира. Разбираме, че хората ще искат да останат анонимни, но за да имаме основание да направим проверка, трябва да сме получили сигнал. Непрекъснато предупреждаваме директорите да бъде парирана тази практика. Затова е важно за нас да имаме и обратната връзка", каза още Сотирова.

Тя е категорична, че няма да остане извън системата малчуган, чиито родители са заявили желание той да посещава детско заведение. След като бъде събрана информацията от градините, ще се отсеят дублиранията, тъй като обикновено заявления се подават в повече от една градина. Тогава ще се направи разпределение на неприетите на първо класиране.

"Обикновено в градините от по-крайни квартали остават свободни места, затова ще направим преразпределение. Най-сериозен е проблемът в градина №29 "Славейче", която е единствена в района, и там няма къде да пренасочим децата. Но ще намерим разрешение", обясни зам.-кметът.

Освен това, ще се преценят и какви са възможностите в някои градини с допустим капацитет да се разкрие още една група.

"Според мен групите не бива да бъдат с повече от 23-25 деца, какъвто е и нормативът. Бих искала да достигнем европейските стандарти, където са по 6-7 деца, но ще трябва да почакаме за това", коментира още тя.
По горещия въпрос с приема в детски ясли, който от тази година вече ще става само през септември, зам.-кметът заяви, че деца ще започнат да се приемат поетапно още през лятото, когато ще се освобождават места от преминаващите в градините. Така ще се избегнат струпванията на много малчугани наведнъж през есента.
"Ще се регулира проблемът и с купоните за детската кухня, които също са с нови, по-високи цени. Вчера ми се обади една майка, че е поставен срок до 10-и или 12 април за ползване на старите купони. Вероятно ще се вземе решение да се доплати остатъкът над сумата, но да могат да се ползват наличните талончета", заяви Сотирова.
Тя отбеляза също, че засега няма решение за закриване на седмичните градини, но съществуването на нощуващи групи зависи от желанието на родителите. Ако се събират по 2-3 преспиващи деца, не е рентабилно да се поддържат такива звена.

Информация: вестник Новината

Още новини