Начало Новини Актуално Освобождават Христо Ковачки от Съвета на настоятелите на Тракийския университет

Освобождават Христо Ковачки от Съвета на настоятелите на Тракийския университет

Актуално

Съветът на настоятелите на Тракийския университет ще освободи от състава си бизнесмена Христо Ковачки на заседанието си през юни тази година - съобщи на брифинг ректорът проф. Иван Станков. - От началото ние разчитахме много на него, че ще подпомогне финансово университета.

Според уговорката всички настоятели трябва да бъдат и спонсори. Той пое ангажименти, даде гаранции, но оттогава само на едно-единствено заседание е присъствал. След това изпрати на две заседания човек, който да го представлява, и от там нататък загуби интерес към нашия университет и съвсем се отказа. При това положение той се е самоизключил.
Той е избран от Академичния съвет, а при нас процедурите са такива - който го е избрал, той трябва да го освободи.
На заседанието, което ще стане на 15 юни, ние ще освободим г-н Ковачки, който има и присъда и не може да заема тази длъжност. На негово място ще изберем нов член на Съвета на настоятелите. Намерението е да бъде местен човек", коментира ректорът на ТрУ, пише вестник Старозагорски новини.
На зададен въпрос относно статута на бившия социален министър Емилия Масларова в ръководни органи на университета, ректорът обясни, че тя не е била и не е член на настоятелството. Нейното назначаване за преподавател в ТрУ (б.р. - за което първи съобщи "Старозагорски новини") е станало след обявяване на конкурс от Медицинския факултет, който се провежда от Специализиран медицински съвет в София, след което минава през ВАК, който утвърждава кандидатурата, и най-накрая се "спуска" решение за назначение.
"Непрекъснато ми се поставя въпроса "защо я държите", но г-жа Масларова няма присъда и нямам никакво основание да я уволня", уточни ректорът.
Съветът на настоятелите се състои от седем души с председател проф. Иван Божков, представител на просветното министерство е Никола Бабанов, студентката Елена Буюклиева и бизнесмените Иван Ангелов, Румен Караманов и Николай Далаков. Най-сериозен спонсор е Николай Далаков, който е дал доста средства за акредитация на лабораториите в Аграрния факултет.

Още новини