Начало Новини Актуално Освободиха декана на Медицинския факултет

Освободиха декана на Медицинския факултет

Актуално

Със заповед на ректора на Тракийския университет - Стара Загора, от 30 април т.г. деканът на Медицинския факултет доц.д-р Мая Гълъбова е освободена от длъжност. Причината за рокадата е Решение на Върховния касационен съд на РБългария No 335 от 6 април т.г. Съдът, чието решение не подлежи на обжалване, е отменил като незаконосъобразен избора на декан на МФ преди близо година и половина и е постановил да бъде извършен нов избор.

Деканската сага на Медицинския факултет датира от 19 декември 2007 г., когато се провежда Общо събрание по избора. За ръководната длъжност се явяват четирима кандидати, а след първото гласуване следва второ, за двамата, получили най-много гласове. По регламент декан е трябвало да стане този, който получи половината от гласовете плюс един. Доц.Гълъбова получава 7 гласа повече от конкурента си, но явно с тях не е била прескочена летвата от 50% плюс 1 реално гласували, за да бъде изборът законосъобразен.
Последва обжалване от страна на класирания на второ място кандидат до Контролният съвет при Тракийския университет. Така или иначе, на академично ниво жалбата не е била уважена и впоследствие казусът стига до съда, пише вестник Старозагорски новини.
Съдебните дела траят повече от година, докато на 6 април 2010 г. Върховният касационен съд се произнася с окончателно решение. Ръководството на Тракийския университет обаче не е било официално уведомено за решението на висшите магистрати и доц.Гълъбова е освободена от деканския пост 24 дни по-късно.
Със заповед на ректора за временно изпълняващ длъжността е назначена доц.Анна Толекова. На 5 май т.г. е насрочен Факултетен съвет на Медицинския факултет, на който трябва да бъде определена датата на Общото събрание за избора на нов декан. По закон това трябва да стане в срок, не по-рано от 14 дни от заседанието на съвета.
От ръководството на ТрУ коментираха пред медията ни, че решенията, взети от досегашния декан, няма да бъдат отменени, тъй като през изминалия период доц.Гълъбова е била в трудовоправни отношения с работодателя си.

Още новини