Начало Новини Актуално Осветиха агентурното минало на митрополит Галактион

Осветиха агентурното минало на митрополит Галактион

Актуално

Комисията по разкриване на документите и за обявяване напринадлежност на български граждани към Държавна сигурност, известна в общественото пространство като Комисия по досиетата, публикува имената на висшия клир на Българската православна църква, свързани по време на социализма с Държавна сигурност.

От общо 15 български митрополити, за 12 е установена принадлежност към ДС. Сред тях е и Старозагорският митрополит Галактион. Според наличните документи, той е осъществявал сътрудничество в качеството си на АГЕНТ, под псевдонима МИШО, в най-омразното от българската интелигенция - Шесто управление. Галактион Любенов Табаков е бил вербуван на 23.09.1981 г. и официално регистриран към службите на 28.09.1981 г. Липсват данни за снемането му от оперативен отчет. Намерените документи, въз основа на които Комисията по досиетата е установила принадлежността на Старозагорския митрополит към ДС, са 4 броя картони, регистрационен дневник и писмо от НСЗК от 09.11.1990 г. с искане да бъдат заличени от всички картотеки данните за Мишо.
За агентурното минало на Галактион е известно от доста време и първата му проверка е била направена постфактум в качеството му на депутат в 36-ото Народно събрание от квотата на СДС (1901-1994 г.). Тогава обаче той все още не беше митрополит на Старозагорската епархия, а епископ в храм Александър Невски - София. Досега висшият слуга на Бога не е дал никакъв коментар за агентурното си минало. В. Старозагорски новини се отказа да го издирва за такъв, тъй като през последните няколко години (след като направи Слави Бинев архонт в Рим) медията ни винаги е удряла на камък. Последният ни опит за връзка с митрополита беше преди десетина дни, във връзка с членството му в Съвета на директорите на Тъканна банка Остеоцентър - България. И пак без резултат.

Принадлежността на 12 от всичките 15 български митрополити към ДС обяснява яростния отпор на Българската православна църква към разсекретяване на данните за агентурното им минало. Но все пак висшият клир дължи обяснения на миряните в България защо и как в миналото това се е случило. Още повече, че всичките 12 митрополити, с установена принадлежност към ДС, са сътрудничили на Шесто управление.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини