Начало Новини Актуално Осуетиха незаконен протест

Осуетиха незаконен протест

Актуално

Организираният от инициативна група в социалната мрежа Facebook Национален протест срещу циганизацията на България в Стара Загора завърши още преди да започне. Събралите се на площада пред сградата на Oбщината двайсетина момчета на възраст между 15 и 17 години бяха уведомени от органите на реда, че нямат нужното за целта разрешение от общинските власти, поради което протестът им е незаконен.

След кратко размишление тийнейджърите свиха двете национални знамена, които се готвеха да развеят на събитието, и се насочиха към кафе-аперитивите по бул. "Митрополит Методий Кусев".

"Вярно е, че над 15 хил. българи са потвърдили във Facebook участието си, но също така е вярно, че повечето от тях са направили това просто за да се изфукат в мрежата." Това коментира пред наш репортер 15-годишният Тони Вълчев, ученик от ПМГ "Гео Милев", който заедно с връстника си Иван Тодоров бе дошъл да участва в протеста. Той обаче сподели, че сам е бил свидетел на безнаказаността на ромските набези в селото на баба си - Братя Кунчеви. Ученикът уточни, че в това село българчетата били принудени да се движат на групи по няколко човека, защото в противен случай рискували да бъдат нападнати и ограбени. А другите участници в несъстоялия се протест се обявиха срещу "привилегироваността", на която според тях се радвало ромското население в България, пише вестник Старозагорски новини.
Помолен да коментира младежката инициатива, членът на Националния изпълнителен комитет на ВМРО - Българско национално движение Кристиян Петков заяви, че терминът "циганизация" е внедрен в политическия език именно от партията на "войводите" и че те от 12 години насам повтаряли за опасността от нея. Петков обаче бе категоричен, че инициативата във Facebook е само белег на разпокъсаността на българското общество, което конкретно по този въпрос се нуждаело от единство. Общинският лидер на "Атака" в Стара Загора Михаил Михайлов пък уточни, че ромският проблем може и трябва да бъде разрешен единствено със стриктно прилагане на законите спрямо всеки български гражданин, независимо от етническата му принадлежност, а не с организирани незнайно от кого протести.

Още новини