Начало Новини Актуално Оставиха в ареста задържаните с печатницата за фалшива валута

Оставиха в ареста задържаните с печатницата за фалшива валута

Актуално
съд, Стара Загора, пари

Старозагорски окръжен съд наложи най-тежката мярка за неотклонение задържане под стража на Иван Дочев, от Казанлък, на Димитър Михайлов и Марин Христов от Габрово. Тримата бяха задържани при операция на антимафиотите от Стара Загора и Габрово при осъществяване на сделка с фалшива валута - 50 000 евро и 10 000 долара.

Служителите на сектор Борба с организираната престъпност - Стара Загора разкриха и нелегалната печатна база в с. Долно Сахране, община Павел баня.
При претърсвания се намерени още 30 000 евро и 17 500 долара, произведени в базата на организираната престъпна група.
Освен висококачествената и професионална машина за офсетов печат от най-елитен клас, базата разполага с машина за топъл печат, който поставя холограмните стикери, ситопечат, гилотина за рязане на банкнотите и всички необходими консумативи, каза на пресконференция директорът на ГДБОП Станимир Флоров.
Банкнотите са с много добро качество, тъй като е използвана техника и метод, с който се печатат всички видове банкноти в света.
Разбитата нелегална печатна база е произвеждала фалшива валута, разпространявана предимно в Испания, Франция и Италия, на цена 15-20% от номинала.
Казанлъчанинът Иван Дончев е с богато криминално досие. Той е наследник на Митко Малкия и е от кръговете на Злати Баретата, уточни директорът на ГДБОП.
Операцията в павелбанско е съвместно с американската служба Сикрет сървиз и в сътрудничество с Европол.
Тримата арестувани могат да обжалват мярката задържане под страж пред Апелативен съд - Пловдив. Заседанието е насрочено за 12 октомври.

 

Още новини