Начало Новини Актуално Оставиха без осветление кръстовището убиец в Стара Загора

Оставиха без осветление кръстовището убиец в Стара Загора

Актуално

И тази зима кръстовището убиец (околовръстният път и пътят за с. Хрищени), където при жестока катастрофа загинаха четиримата абитуриенти от ГПЧЕ "Ромен Ролан" и две румънски гражданки, няма да има осветление. От трагичния инцинедт изминаха година и половина.

Малко след траура в Стара Загора бизнесменът Боян Станков и негови приятели заявиха, че са готови безвъзмездно да изградят осветление на конфликтния пътен възел, което включва и материалите, и труда. Досега обаче никой не се е възползвал от щедрия им жест.
Преди няколко дни медията ни разговаря със Станков, който ни информира, че не са се отказали от идеята си, но нямат зелена улица от Общината - проект и строително разрешително. Оказа се, че до зам.-кмета по строителството проф. Димитър Динев не е достигнал никакъв проект и той ни посъветва да се свържем с инж. Стоевски. От него пък научихме, че нишката или се е скъсала някъде, или задачата изобщо не е поставяна. Редът бил работата да се възложи от някой от зам.-кметовете на шефа на дирекция "Инвестиции и строителство", който пък да я спусне за проектиране. След това трябвало да се подпише договор с EVN, осветлението да се координира с Областно пътно управление и да се изработи и одобри парцеларен план. Стоевски бил само един изпълнител и в тази връзка той огледал мястото и били обсъдени три варианта на захранване на бъдещото осветление, както и местата на стълбовете. И всичко спряло дотук. Не е ясно кой и защо не е поставил задачата за реализиране, но като цяло вината за неизграденото осветление е в местната власт, която хем се оплаква от безпаричие, хем на практика не е приела жеста на бизнесмените. Според Стоевски, процедурата с комплектуването на документите отнема 6-8 месеца. Но ако все пак нещо беше започнато, досега работата можеше да бъде свършена и тази зима кръстовището-убиец нямаше да дебне в тъмното преминаващите през него шофьори.

На 28 октомври в 8.30 часа близки и приятели на загиналите при катастрофата четирима абитуриенти от езиковата гимназия "Ромен Ролан" се събират а мълчалив протест пред сградата на Съда в Стара Загора. Недоволството им е провокирано от излишното, според тях, протакана на делото срещу 53-годишния шофьор Али Саръ и турската фирма "МАН". Припомняме, че при инцидента загинаха и две румънски гражданки. Процесът се отложи вече два пъти - първият път поради неполучена призовка от шофьора, а вторият - заради неявяване на румънски граждани, които били възпрепятствани.
Протестиращите ще настояват за бърз и справедлив процес. Експертизата доказва, че на знака стоп момчетата са се движили с 5 километра в час, при сблъсъка скоростта на лекия им автомобил е била 12 км, а автобусът е летял средно със 117 километра при ограничение от 50. След катастрофата на пътя за Хрищени преди и след кръстовището бяха изградени неравности, но подареното осветление, което ще направи участъка видим от далечно разстояние, продължава да съществува само като добра идея.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини