Начало Новини Актуално Оскверниха античен тракийски град

Оскверниха античен тракийски град

Актуално

Служители на сектор "Борба с организираната престъпност" - Стара Загора, и РУ "Полиция" - Казанлък, задържаха двама иманяри край с.Скобелево. Акцията на старозагорските антимафиоти е проведена на 13 и 14.05.2011 г. 25-годишният Х.С. - известен в района бизнесмен-розопроизводител, и 35-годишният О.Д. - шофьор на ТИР от с.Скобелево, са заловени през нощта на 13/14.05.2011 г. в момент на разкопаване на тракийска надгробна могила в района на с.Скобелево, община Павел баня.

При извършения оглед е установено, че след предварително направени подходи със земекопна машина, са разкопани два вторични гроба и са достигнати обшивката и куполът на гробница, съобщиха от пресцентъра на ОДМВР.

Според археолози, нарушеният обект е част от античен тракийски град. В лекия автомобил "Лада Нива", с който лицата са се придвижвали, е открит металотърсач. При последвалите процесуални действия Х.С. е предал доброволно 27 антични монети, части от старинна гривна и няколко декоративни елемента, информира вестник Старозагорски новини.
"Учуден съм, че 25-годишният бизнесмен Х.С. се е занимавал с иманярство", коментира вчера пред медията ни кметът на с.Скобелево Георги Петров. По негова информация в землището на селото имало над 10 могили, но всичките вече са били разкопани. Мястото, където са ровили бизнесменът и тираджията, не е било ясно изразено като надгробна могила, затова най-вероятно е било пощадено от иманярите в миналото.
На двете лица е повдигнато обвинение за престъпление по чл.277А и чл.278 от НК (разрушаване и повреждане на паметник на културата). След изтичане на първоначалното 24-часово задържане им е взета мярка за неотклонение "парична гаранция". Работата по случая продължава.

Още новини