Начало Новини Актуално Осигуриха по проект 75 лични асистенти на хора с увреждания от Стара Загора

Осигуриха по проект 75 лични асистенти на хора с увреждания от Стара Загора

Актуално

До 10 януари е срокът за приемане на документи за включване в проект "Социална услуга за качествен живот - фаза 2", съобщи Снежана Апостолова, директор на общинската дирекция "Социално подпомагане". По финансираната от ЕС оперативна програма "Развитие на човешките ресурси" са осигурени средства за назначаването на 75 лични асистенти на възрастни и деца с увреждания и самотно живеещи възрастни хора от Община Стара Загора.

В дирекция "Социално подпомагане" на ул. "Стефан Караджа" 8 подават заявления както желаещите да ползват услугата, така и кандидатите да работят като лични асистенти. Те могат да бъдат и роднини на нуждаещите се от помощ, пише вестник Старозагорски новини.
Могат да кандидатстват и тези, които са били одобрени по Националната програма "Асистент на хора с увреждания", но са отпаднали поради промяната на условията и изискването потребителите да бъдат 24 часа в денонощието на легло и намаляване на средствата. "Ние направихме повторни анкети, за да спазим всички изисквания, и редуцирахме броя на личните асистенти до 17. С одобрените по европейската програма места максимално се доближаваме до потребителите, заявили желание да ползват тази услуга", припомни Снежана Апостолова.
В рамките на 10 дни след изтичане на срока за кандидатстване социалните работници ще направят необходимата анкета, за да се прецени дали хората отговарят на условията. След това ще бъдат назначени асистентите, с които ще бъдат сключени трудови договори. Заплащането е различно, защото те ще бъдат назначавани на 4-часов, 6-часов или 8-часов работен ден, в зависимост от предпочитанията на потребителите. Проектът е с продължителност 12 месеца.

Още новини