Начало Новини Актуално Осигурени са пари за над 200 км магистрали. Изграждането им трябва да приключи през 2013 г.

Осигурени са пари за над 200 км магистрали. Изграждането им трябва да приключи през 2013 г.

Актуално

Тръжната процедура за строителството на автомагистрала Тракия ще бъде обявена до края на октомври, обяви министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев. Осигурени са парите за изграждане на над 200 км магистрали у нас. В това число са оставащите 115 км от “Тракия”, 19,2 км от “Люлин”, 67 км от “Марица” и два лота (групи отсечки) от “Струма”.

Министърът се надява работата по тях да започне от 2010 г. и да приключи през 2013 г.
Изборът на изпълнител за “Тракия” трябва да приключи до края на февруари 2010 г. 85% от парите ще бъдат от еврофондове, а 15% - заем от Европейската инвестиционна банка.
Тръжните процедури за “Марица” ще започнат през втората половина на 2010 г.
Предвидени са пари за проектиране и на “Хемус”.
“Имаме милиарди, но нямаме проекти”, обяви Плевнелиев. ГЕРБ ще изпълни намерението си за контрол на всички концесии от един орган. Това може да бъде Министерството на финансите или Министерството на икономиката, като по-вероятно ще е второто, пише вестник Труд.
Кризата в строителството продължава. През последните 6 месеца оборотът на компаниите в бранша е паднал с 30-35%. Около 1500 фирми от включените в националния регистър 5000 няма да продължат работа. Това ни доближава до Испания, където има 45% спад в строителството.

Още новини