Начало Новини Актуално Осем служители на Министерството на отбраната от Старозагорска област - с принадлежност към ДС

Осем служители на Министерството на отбраната от Старозагорска област - с принадлежност към ДС

Актуално
армия, военни, ДС

Осем бивши служители на Министерството на отбраната от Старозагорска област са били сътрудници на Държавна сигурност, установи Комисията за разкриване на документите и за обявяване на принадлежност на български граждани към ДС и разузнавателните служби на БНА, известна в общественото пространство като Комисия по досиетата.

Сред тях има двама зам.-началници на Генералния щаб. Иван Бинев от с. Полски градец е заемал поста от 1993 до 1996 г. Той е работил за Трето управление на ДС - военно контраразузнаване под псевдонима агент Петров, пише вестник Старозагорски новини. Другият зам-.началник на ГЩ (до 1990 г.) е Таню Маринов от с.Братя Даскалови. Той е бил свързан с Пето управление на ДС като съдържател на явочна квартира под псевдонима Априлов.
Останалите шестима са били началници на отдели или сектори в МО в различни периоди до 1999 г. Сред тях има една жена - Радка Златева от Стара Загора, архивирана като сътрудник в РУ на ГЩ под псевдонима Теменуга. Под женски псевдоним - Росица е бил регистриран и Иван Павлов от Казанлък, за когото Комисията е открила данни,че е бил явочник към СГУ на МВР.

Още новини