Начало Новини Актуално Осем ръководни кадри от Тракийски университет с принадлежност към ДС установи Комисията по досиетата

Осем ръководни кадри от Тракийски университет с принадлежност към ДС установи Комисията по досиетата

Актуално

Осем настоящи и бивши ръководители на деканати и катедри в Тракийски университет - Стара Загора, с принадлежност към Държавна сигурност (ДС) установи Комисията по досиетата, чието решение под No 2-22 е публикувано в сайта ѝ. Четирима от тях са били агенти, трима - съдържатели на явочна квартира, и един - секретен сътрудник.

На омразното от българската интелигенция VI управление са доносничили трима учени.

Данните сочат, че четиримата агенти са:

Проф. Петко Георгиев - ръководител на катедра във Ветеринарномедицинския факултет до м.април 2008 г. (понастоящем проф. Георгиев е пенсионер и кмет на плевенското село Ленково). Той се е водил на отчет в ДС от 1984 г. до 1990 г. под псевдонима агент Красимир.

Вторият е проф. Христо Макаков - декан на Педагогическия факултет до м.декември 2011 г. и настоящ негов зам.-декан. За него са намерени данни от регистрационен дневник и картони, че е бил агент под псевдонима Петко.

Третият е Илия Илиев - настоящ ръководител на катедра във Факултета Техника и технологии в Технически колеж - гр.Ямбол. Данните го определят като агент Красимир.

Комисията по досиетата сочи като четвъртия агент, под псевдонима Марков, проф. Цанко Яблански - бивш ръководител на катедра в Аграрния факултет до м.октомври 2010 г. и бивш кмет на Стара Загора. Проф.Яблански за пореден път беше категоричен в разговор с репортер на вестник Старозагорски новини, че никога не е доносничил в ДС и че недоумява защо името му е намесено в репресивната структура на комунистическия режим, след като баща му е бил политически затворник, а той самият има пространствено досие в ДС. Досега професорът не е потърсил правата си по съдебен ред, но заяви намерението си да се консултира с юристи.

Според решението на Комисията, тримата съдържатели на явочни квартири са:

Проф. Александър Павлов - зам.-декан на Ветеринарния факултет от 2008 г. до м.януари 2012 г. Данните за него сочат, че е имал псевдоним Парк.

Още по-екзотичен е псевдонимът Валс на друг един съдържател на явочна квартира - доц. Бялко Бялков - ръководител на катедра в Педагогическия факултет от 2006 г., който е бил воден на отчет от 1973 г. до 1981 г.

Последният нарочен за съдържател на явочна квартира е проф. Лазар Лазаров - настоящ ръководител на катедра в Медицинския факултет. Неговият псевдоним бил Роза, а данните на Комисията по досиетата показват, че е бил вербуван през 1987 г. За него няма данни за снемане от отчет.

С принадлежност към ДС е посочен и проф. Трайчо Димитров - настоящ ръководител-катедра, пак в Медицинския факултет. Той е бил регистриран през 1979 г. и снет от отчет през 1981 г. Агентурният му псевдоним е бил Ленков.

По брой на открити ръководни кадри с принадлежност към ДС Тракийският университет е на 4-то място в страната след Софийския университет - общо 35, Великотърновския университет - 13, и Русенския университет - 9. От всички проверени досега университети най-малко доносници има в Икономическия университет във Варна - двама.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини