Начало Новини Актуално Осем деца от детска градина - с вирусен хепатит

Осем деца от детска градина - с вирусен хепатит

Актуално

Епидемичен взрив на вирусен хепатит в детска градина "Радост" в павелбанското село Скобелево са регистрирали инспекторите от РИОКОЗ, съобщи д-р Таня Перчемлиева на пресконференция. Осем деца, предимно от ромски произход, са заболели от вирусен хепатит тип "А" и са хоспитализирани в Инфекциозното детско отделение на МБАЛ "Проф. д-р Стоян Киркович" за периода от 29 ноември до 10 декември.

В детската градина пет души персонал се грижат за 25 деца на възраст от 4 до 6 години. Детското заведение не е спряло да работи, но след извършените проверки от РИОКОЗ са връчени предписания на директорката на заведението и на джипито на селото. На 35 души, които са контактни с болните от вирусен хепатит, са ваксинирани с гамаглобулин. Те са под наблюдение и според инспекторите от РИОКОЗ няма опасност от разширяване на епидемичния взрив, пише вестник Старозагорски новини.
През ноември на тази година болните от вирусен хепатит са увеличени с 27 на сто спрямо ноември на 2009-а - 72 случая при 53 за м.г. От тях 71 са от тип "А", а само един случай на хепатит "В". Около 20 на сто от заразените са деца между 1 и 9 години, сочат данните на здравните инспектори.
През ноември т.г. регистрираните болни с различни инфекции са по-малко от същия период на миналата година - 264 души при 369 м.г. Капковите инфекции са 120 при 230 за 2009-а, чревните са 64 - при 81 на м.г.
Положителна тенденция е, че заболеваемостта е намаляла спрямо миналата година, като няма регистрирани коклюш, морбили и рубеола.

Още новини