Начало Новини Актуално Още месец ще се мисли за решаването на проблема с регионалното депо за отпадъци в Ракитница

Още месец ще се мисли за решаването на проблема с регионалното депо за отпадъци в Ракитница

Актуално
Ракитница, депо за отпадъци

Още месец общинската администрация на Стара Загора, Постоянната комисия по екология и здравеопазване към Общинския съвет и жителите на 3 села - Ракитница, Християново и Еленино, ще мислят как да решат проблема с регионалното депо за отпадъци.

До това решение стигнаха на редовното си заседание градските старейшини вчера, след неколкочасови дебати под разпънатите от балкона на зала "П. Р. Славейков" плакати на протестиращите жители на Ракитница.
Предложението за новото отлагане бе на инж. Николай Шопов (ЛИДЕР), който е шеф на екокомисията.
„Не съм от измамниците, както ни квалифицират тези плакати, затова зова за консенсусно решение, макар че и всички трябва да  разберат, че нямаме годно сметище, а зам.-кметът Белчо Белчев е оставен сам да се оправя“, предупреди Шопов.

До решението се стигна след множество емоционални изказвания. Председателят на Инициативния комитет от с. Ракитница Генчо Иванов призова съветниците: "Не ни заравяйте живи, че ще се наложи като капитан Петко войвода да развеем черното знаме с надпис "Те ни загробиха". Не сме се клели във всичките си действия да се ръководим от интересите на жителите на Твърдица или Братя Даскалови, а на Стара Загора, а тук протестират жители на общината ни“, подкрепи го Георги Трендафилов ("Нова сила").

Протестиращите наблегнаха на факта, че само след 10 години регионалните депа за смет трябва да бъдат закрити по евродирективите, а междувременно вредните последици за тях ще отровят земята и подпочвените им води.
„Така е, след 2020 година ще са със затихващи функции и след това трябва да вдигаме заводи за преработка на сметта, но къде ще си хвърляме боклуците до тази дата, пък и до 15% от сметта няма да се обработва от завода и пак ще се запръстява на депото“, заяви зам.-кметът Белчо Белчев. Той изрично предупреди, че, ако предложените по европрограма за депото 52 млн. лева не бъдат насочени към депото, Общината ги губи.
„Няма начин да идат за завод, както настояват жителите на Ракитница, защото ЕС ни ги отпуска целево - за депо и само за депо, а за завод сами трябва да си търсим инвеститор, ама кой ще се навие в кризата“, чуди се Белчо Белчев.

Допълнителен разнобой сред съветниците внесе заявеното от доц. Бойчо Биволарски (БСП) сведение, че, ако депото бъдело изградено тук, щяло да поеме и част от балите на софийския боклук. Ако нямаме регионално депо, боклукът на Стара Загора ще се извозва до Шишманци - на около 80 км, което ще оскъпи такса смет около 5 пъти, по информация на администрацията.

Информация: вестник Новината

Още новини