Начало Новини Актуално Още 32 км магистрала към морето

Още 32 км магистрала към морето

Актуално

От вчера Лот 2 на автомагистрала Тракия - отсечката Стара Загора - Нова Загора с дължина 31.8 км, е отворен за движение. Лентата прерязаха Росен Плевнелиев, премиерът Бойко Борисов и eврокомисарят по регионална политика Йоханес Хаан, министърът на регионалното развитие и благоустройство Лиляна Павлова и президентът на Трейс Груп Холд проф.д-р Николай Михайлов. На церемонията присъстваха министрите Томислав Дончев, Мирослав Найденов и Ивайло Московски, председателят на УС на Агенция Пътна инфраструктура Лазар Лазаров, областният управител Недялко Недялков, народни представители, кметовете на Стара Загора - Живко Тодоров, Казанлък - Галина Стоянова, Сливен - Кольо Митев, Нова Загора - Николай Грозев, Раднево - Юлиан Илчев.

Това е първата магистрала в съвременната ни история, която откриваме с Акт 16 и разрешение за ползване, издадено 5 дни предварително, каза министърът на регионалното развитие и благоустройството Лиляна Павлова. Тя припомни, че преди година на това място е имало блата и машини, затънали в тях, а днес - качествена магистрала, завършена в срок и бюджет. По думите ѝ, след откриването и на останалите участъци от София до Бургас ще се стига за едно кафе време.

Личи си, че президентът на България е бивш министър на регионалното развитие, защото той очевидно показа компетентност в строителството на магистрали, изтъкна в приветствието си еврокомисарят по регионалната политика Йоханес Хаан. Той припомни, че България е част от европейското семейство, където идеите и инициативите не остават само на хартия, а се изпълняват в реално време, при това в рамките на определените срокове и определения бюджет. Европа се гордее с това изключително постижение. Ние поздравяваме правителството и всички, които отговаряха за този проект, и пожелаваме на всички вас да използвате тази магистрала без произшествия. Радвайте се на лятото и на магистралата, добави той.

Атракцията на тържеството беше 18-тонен парен валяк, произведен през 1938 година от немския концерн Хеншел. Гостите се увериха, че дядото на съвременната техника работи, макар и бавно, а подробности за него разказа президентът на Трейс Груп Холд проф.д-р Николай Михайлов. Валякът е бил на въоръжение в пътното строителство на България до средата на 50-те години на миналия век. Повече от 60 години е престоял в складовете на УСМ, дъщерна фирма на Трейс Груп Холд. Реставриран е през 2012 година, униформата на машиниста също е възстановена по снимка от 40-те години на ХХ век. От Хеншел са потвърдили, че и в техния фирмен музей няма толкова стар експонат. Като весел, но не много бърз начин да се стигне до Брюксел оцени антиката министър Томислав Дончев.

Припомняме, че лот 2 на автомагистрала Тракия се простира на територията на две области - Стара Загора и Сливен. Строежът му започна на 9 юни 2010 г., а определеният срок за изпълнение от 25 месеца бе изпреварен с близо месец. Стойността на лота е 137.868 милиона лева с ДДС. Финансирането е по ОП Транспорт, а изпълнител бе Обединение Магистрала Трейс с водещ партньор Трейс Груп Холд и партньори Пи Ес Ай АД, СК-13 Пътстрой АД, Пътно строителство - Добрич АД и Виастройинженеринг ООД. Строителният надзор бе осъществяван от Пътинвестинженеринг АД. Авторският надзор бе на Пътпроект ЕООД, чийто договор е 112 800 лв. с ДДС.
По предварителни разчети трябваше да бъде открит и лот 3 - от Нова Загора до Петолъчката, който се строи от гръцката фирма Актор. Той обаче ще бъде готов след около две седмици.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини