Начало Новини Актуално Още 200 хил. лева ще бъдат осигурени за студентски центрове по предприемачество

Още 200 хил. лева ще бъдат осигурени за студентски центрове по предприемачество

Актуално

200 хил. лева за центрове по преедприемачествоМинистерството на икономиката, енергетиката и туризма ще отдели още близо 200 хил. лева от своя бюджет, за да подпомогне създаването и развитието на центрове по предприемачество към висши училища в България. Това каза министърът на икономиката, енергетиката и туризма Делян Добрев по време на представянето на подлез в община Подуяне в София.

Министър Добрев и кметът на София Йорданка Фандъкова разгледаха подлеза, обновен по проект на студентската компания I like design към Лесотехническия университет. Учебната компания е част от проект Създаване и развитие на центрове за насърчаване на предприемачеството във висшите училища в България, финансиран с близо 727 хил. лева от бюджета на МИЕТ от 2009 г. досега. В рамките на този проект са създадени четири центъра по предприемачество, обучени са повече от 1 300 студенти, създадени са 15 студентски и 13 учебно-тренировъчни фирми, проведени са 13 конкурса по предприемачество и 67 студенти са подпомогнати с награден фонд, съобщиха от пресцентъра на МИЕТ.

Това е работещ модел за подпомагане на студентското предприемачество и реализирането на проекта в този подлез е пример за това, каза министър Добрев. По неговите думи предстои обявяването на конкурс в Южен централен, Югоизточен и Североизточен район за създаване на центрове по предприемачество в 3 висши училища. Това е израз на усилията на министерството за насърчаване на предприемаческите умения сред младите хора, допълни министър Добрев. Целта на МИЕТ е този проект да продължи в рамките на Оперативната програма Конкурентоспособност през следващия програмен период 2014 – 2020 г., когато възможностите за финансиране ще бъдат многократно по-големи.

Още новини