Начало Новини Актуално Още 14 спецавтомобила достави EVN за зимата

Още 14 спецавтомобила достави EVN за зимата

Актуално

Служителите от "EVN България Електроразпределение" са обходили и проверили изправността на 53 947 км линии средно и ниско напрежение и са инспектирали над 12 300 съоръжения - трафопостове и възлови станции, съобщават от пресцентъра на дружеството.

Мерките са част от подготовката за работа при зимни условия и са предпоставка за избягване или бързо овладяване на критични ситуации при лоши метеорологични условия и работа при големи товари. В изпълнение на пакета от действия по протежението на 631 км електропроводи са окастрени клоните на дърветата, които при допир биха могли да причинят аварии, подменени са 4716 стълба по мрежи средно и ниско напрежение и са санирани фундаментите. На 39-те клиентски енергоцентъра (КЕЦ) допълнително се доставят аварийни материали и техническо оборудване, а за сътрудниците се доставят 1400 комплекта зимно работно облекло. Осигурени са специализирана техника и материали - щанги за сваляне на лед от проводници, снегоходки и инструменти за работа под напрежение. Между проводниците на въздушните линии се монтират дистанционни щанги, които да предотвратят допира при буря или силен вятър. Доставени са допълнително и два дизел-генератора, особено полезни при тежки аварии. Всички автомобили са оборудвани с вериги и зимни гуми. Доставени са допълнително 14 нови високопроходими автомобила. Тази година към специализираните моторни шейни за труднодостъпните планински райони са прибавени още две, пише вестник Старозагорски новини.
На особено важните обекти е монтирана нова модерна система за телемеханика, чрез която дистанционно се управляват съоръженията по мрежата. Тя позволява и своевременна намеса при евентуални аварии, както и по-бързото им локализиране и нормализиране на снабдяването с еленергия. В подготовката за работа при зимни условия до края на септември са вложени общо 208 550 човекочаса.
Засилване на комуникацията с общинските и държавните структури, които имат отношение към осигуряването на нормални условия за населението при тежки климатични условия, както и вземането на мерки спрямо собствениците на енергийни съоръжения, които отказват да ги преведат в нормален експлоатационен вид и пречат на работата на електроразпределителната мрежа, са предвидени още в плана за работа. Успоредно с подготовката текат и планираните в инвестиционната и ремонтната програма дейности.

Още новини