Начало Новини Актуално Още 127 млн. евро осигурява Норвегия за България

Още 127 млн. евро осигурява Норвегия за България

Актуално

Правителството на Кралство Норвегия определя 127 милиона евро за предстоящата петгодишна съвместна програма с България - каза на 25 март 2011 г. на брифинг извънредният и пълномощен посланик Нейно превъзходителство Тове Скарстейн, която посети Стара Загора по покана на областния управител Йордан Николов. - В момента обсъждаме приоритетите с българските партньори.

Ще надградим опита си от предишните години в областта на опазването на околната среда и културно-историческото наследство.
Те са важни не само за България, а и за европейското културно наследство, на което гледаме като на обща отговорност за бъдещите поколения."
Г-жа Скарстейн уточни, че посолството, заедно с Българо-скандинавската камара, полага усилия, за да направи възможно норвежките инвеститори да опознаят България и да инвестират в нея. Предимствата са, че страната ни е част от общия пазар, има добра данъчна система с 10% данък, образовано население, конкурентни заплати и пр. Норвежците предпочитат да инвестират в недвижими имоти, във водно-електрически централи, възобновяеми енергийни източници и комуникации. Културно-историческото ни наследство трябва да стане атрактивно и достъпно. Това е въпрос на инвестиции и инфраструктура, на добър маркетинг и участия в международни туристически изложения, пише вестник Старозагорски новини.

"Норвегия внася в България три пъти повече стока, отколкото е българският износ. За последната година тя е на стойност 22.5 млн.лв. Част от моя мандат е да допринеса за развитието на търговията между нашите две страни, като се постигне добър баланс" - каза посланичката.
Тя подари на Регионална библиотека "Захарий Княжески" 15 заглавия на художествена и научна норвежка класическа и съвременна литература на български език в по няколко екземпляра. В следобедната си програма г-жа Скарстейн се срещна с председателя на Общински съвет - Стара Загора, Тенчо Руканов и митрополит Галактион, посети Регионалния исторически музей и Неолитните жилища, Старозагорската опера и Стария театър и откри Научноизследователски център по околна среда към Тракийския университет, създаден по проект, финансиран от правителството на Норвегия.

Още новини