Начало Новини Актуално Осъдиха Вихър Марков на 7 години и 9 месеца

Осъдиха Вихър Марков на 7 години и 9 месеца

Актуално

Най-известният старозагорски "дедесар" Вихър Марков бе осъден на 7 години и 9 месеца затвор за източване на републиканския бюджет чрез съставяне на счетоводни документи с невярно съдържание! Присъдата постанови вчера състав на Старозагорския окръжен съд с председател Николай Уруков.

Делото с подсъдимия икономист Вихър Марков, известен с прозвището "Бащата на ДДС-измамите", се влачи точно четири години.

Марков беше арестуван на 17 април 2006 г. при акция на старозагорски и варненски антимафиоти, когато бе разбита организирана престъпна група, действала в периода ноември 2003 - април 2006 г. Преди това "дедесарят" вече имаше зад гърба си ефективна присъда - 11 месеца лишаване от свобода, наложена му през 2002 г. пак за данъчни измами.

Делото срещу него започна през юли 2008 г. Той бе обвинен по чл.321, ал.1 от Наказателния кодекс като тартор на престъпна група, източила над 15 милиона лева ДДС. Като доказателствен материал са приложени печатите на близо 60 търговски дружества, през които са били прехвърляни сумите, разпитани са били близо 150 свидетели. Почти през цялото време то се гледаше при закрити врати заради използване на специални разузнавателни средства (СРС). Бившите обвиняеми по делото - Константин Георгиев, Светла Костадинова, Калоян Ялъмов, Емил Краев и Светла Ставрева, се признаха за виновни и още през 2008 г. сключиха споразумение с прокуратурата. Тарторът им обаче продължаваше да твърди, че е невинен, а повдигнатото срещу него обвинение няма никакви основания.

В хода на мегаделото подсъдимият неведнъж настояваше за отлагане на съдебни заседания заради здравословни проблеми. И докато съдебното следствие трупаше материали в томове и издирваше многобройните свидетели, някои от които вече мъртви (!?), Марков извърши ново данъчно престъпление. Емблематичният дедесар бе задържан на 15 декември 2011 г. при спецакция на служители от сектор "Противодействие на икономическата престъпност" при ОДМВР - Стара Загора, и сектор "Борба с организираната престъпност", отново в качеството му на тартор на организирана група, занимавала се с престъпления против данъчната система. Тогава в хода на полицейската акция бяха извършени над 18 претърсвания от адреси, офиси и автомобили, ползвани от лица от престъпната група на територията на Стара Загора, Варна, София, Габрово и Разград. Иззети бяха компютърни конфигурации, електронни подписи на фирми, мобилни телефони, счетоводна и данъчна документация, печати на множество фирми и др. То бе определено като еволюирало от директора на ОДМВР - Стара Загора, и касае използване на електронни подписи на "кухи" бизнесмени. Схемата на престъпната група била регистриране на фирми на името на реално съществуващи лица от цялата страна. Подбирали хора в тежко материално положение и с по-нисък коефициент на интелигентност, които получавали скромни месечни дивиденти. За измамите с използването на електронен подпис в момента Марков е обвиняем по още едно аналогично дело, което ще се гледа в Специализирания съд в София...

Иначе постановената присъда може да бъде обжалвана в 7-дневен срок пред Апелативен съд - Пловдив. Ако тя бъде потвърдена, Вихър Марков ще изтърпи 5 години, тъй като останалата част - 2 години и 9 месеца, се приспада заради престоя му в ареста. Съдът промени досегашната мярка за неотклонение "подписка" в "задържане под стража" и в края на заседанието белезниците щракнаха върху китките на осъдения.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини