Начало Новини Актуално Осъдиха иманяр от Розово

Осъдиха иманяр от Розово

Актуално

Окръжният съд в Стара Загора осъди на пробация 47-годишния Николай Кръстев от казанлъшкото село Розово, след като в дома му през януари т. г. полицията откри множество предмети с културно-историческа стойност. Кръстев е признат за виновен в това, че е държал повече от три археологически обекта, които не са идентифицирани и регистрирани по съответния ред, предвиден в Закона за културното наследство.

Многобройните римски монети, най-скъпата от които е оценена от експертите на 360 лева, бяха намерени в дома на 47-годишния мъж на 21 януари при акция на криминалистите.

Сред ценните предмети е имало и 6 броя керамични фрагменти от съдове, бронзова гривна, токи, бронзови апликации и копчета, апликирани върху пано в дървена рамка, като всички вещи на обща стойност 819.50 лева.
Това е първо дело в Окръжния съд в Стара Загора през последните години срещу иманяр, приключило с финален съдебен акт, макар че досега е имало разследвани търсачи на ценни старинни предмети, коментираха магистрати.
Наказанието на Кръстев е наложено в публично заседание на 9 септември след споразумение между представителя на държавното обвинение, подсъдимия и адвоката му, одобрено от съдебния състав. Споразумението не подлежи на обжалване и протестиране и влиза в сила незабавно.

Съдът не наложи глоба на иманяра, но той трябва да плати съдебните разноски по делото, които са в размер на 272 лева.

Всички предмети, заради които Кръстев застана на подсъдимата скамейка и бяха оставени на съхранение в

Регионалния исторически музей в Стара Загора, ще бъдат отнети в полза на държавата.

Информация: вестник Новината

Още новини