Начало Новини Актуално Осъдиха двама телефонни измамници

Осъдиха двама телефонни измамници

Актуално

Старозагорецът Валентин Калчев и Златко Василев от Горна Оряховица ще лежат в затвора общо 12 години за телефонни измами. Въззивен състав на Старозагорския окръжен съд потвърди присъдата им от Районен съд - Стара Загора, с която двамата бяха признати за виновни за извършено престъпление по чл.211 във връзка с чл.210, ал.1, т.4 и чл.209, ал.1 от Наказателния кодекс.

Калчев и Василев са присвоили общо 31 645 лв. от 4 престъпления, извършвани в периода от 1 до 20 октомври 2008 година, когато при последното - на 20 октомври 2008 г., Калчев е заловен. Измамата е ставала по познатия на всички начин: старозагорецът се обаждал на възрастни хора, на които се представял за лейтенант от полицията и съобщавал, че техен близък е убил човек при пътнотранспортно произшествие и веднага трябва да донесат определена сума за прокурора и съдията, за да бъде освободен близкият им, пише вестник Старозагорски новини.
Ръководител на престъпната група е бил Златко Василев. Двамата с Калчев не са се познавали и са общували чрез пароли. Истинското име на тартора Калчев узнава по време на телефонен разговор, в който чува, че някой нарича "Златко" човека, с когото говори. Парите от измамите Калчев е изпращал във Велико Търново...
От Районния съд Калчев получи 6 години затвор, които бяха намалени от Старозагорския окръжен съд на 5 години, тъй като е съдействал изцяло на полицията за разкриване на съучастника му Василев, чиято присъда от 7 години затвор остава непроменена.

Още новини