Начало Новини Актуално Осъдиха длъжностно лице на затвор

Осъдиха длъжностно лице на затвор

Актуално

Такава наглост и арогантност, каквато демонстрира вашият съгражданин от Стара Загора Стефан Русев, не съм виждал. Това заяви за медията ни Михаил Михайлов, управител на ловешката фирма Феникс инверс с база в Стара Загора, от която 37-годишният старозагорец Стефан Русев е присвоил 851 672 лв. в рамките на няколко месеца.

Според решение No 114 от 27 март т.г. на Апелативен съд - Пловдив, Стефан Русев е осъден на 10 години лишаване от свобода, информира вестник Старозагорски новини. Старозагорецът е лишен от правото да заема материалноотговорна длъжност за срок от 13 години от влизане в сила на присъдата, както и да упражнява търговска дейност с черни и цветни метали пак в срок от 13 години. Съдът е определил и конфискация на половината от имуществото му - къща и дворно място в Стара Загора.

Присъдата в най-важната си част - лишаването от свобода, е по-ниска от наложената му от Окръжен съд - Стара Загора (в размер на 12 години и 9 месеца), но и двете съдебни инстанции по категоричен начин са приели, че длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.
Престъплението е било извършено в периода 01.10 2007 - 31.01.2008 г. Стефан Русев е работил в старозагорската база на Феникс инверс на длъжност началник-склад. Основните му задължения се свеждали до изкупуването и реализацията на черни и цветни метали и опазване на цялото движимо и недвижимо имущество на базата, в качеството му на материалноотговорно лице, назначен с трудов договор от 2005 г.

За присвояването на крупната сума станало ясно в началото на 2008 г., когато управителят на Феникс инверс Михаил Михайлов поискал да се направи инвентаризация в старозагорската им база заради голямото количество скрап, описано в счетоводните документи. Когато членовете на определената за инвентаризация комисия дошли в Стара Загора, вместо предварително уведоменото за това длъжностно лице - Стефан Русев, заварили на бюрото му молба за освобождаване от длъжност. Всички опити на Михайлов да открие подчинения си за участие в инвентаризация се оказали неуспешни, след което такава е била направена в присъствието на независим представител на счетоводна къща от Стара Загора. След приключването на инвентаризацията са били установени огромни липси на скрап, които по разходно-оправдателни документи би следвало да се намират в базата. Липсвали и парите, отпуснати от Феникс инверс на Русев за закупуването им.
В хода на съдебното следствие е била назначена съдебно-счетоводна експертиза, която по недвусмислен начин е доказала, че за представените от Русев фактури за сумата от 851 672 лв. липсват реални сделки, че с тях той не е извършил разплащания в полза на търговското дружество, а представените от него фактури са с цел да оправдае липсите. Във връзка със заключението, съдебните инстанции са категорични в изводите си, че в условията на продължавано престъпление, като длъжностно лице Стефан Русев е присвоил чужди пари - сумата от 851 672 лв., връчени му в това качество, като длъжностното присвояване е в особено големи размери и представлява особено тежък случай.
След 4 години разследване, към днешна дата е факт, че едно длъжностно лице, без значение дали е началник-склад, или шеф на НАП, ще лежи в затвора, и то не за година-две.
Присъдата подлежи на обжалване в 15-дневен срок пред ВКС, но управителят на Феникс инверс не се съмнява в позицията на висшата съдебна инстанция за този род дела. Проблемът за фирмата му обаче остава, тъй като присвоените от Стефан Русев пари са от банков кредит, а в състояние на криза резултатът е само един - съкращаване на работни места. И въобще не е ясно кога или дали въобще Феникс инверс ще си върне откраднатите суми.

Още новини