Начало Новини Актуално Осъдени се учат как да спасяват хора

Осъдени се учат как да спасяват хора

Актуално
съд - Стара Загора

От тази година осъдени за леки престъпления ходят на курсове за първа помощ към Българския Червен кръст.
Включването в курсове е за професионална квалификация и вид пробационна мярка. От 2006 година досега общо 2783 са осъдените на пробация със задължителна регистрация по настоящ адрес, обобщи Тони Попова, инспектор в Пробационната служба в Стара Загора.

Най-често хората, осъдени на пробация, са получили наказанието си заради шофиране след употреба на алкохол, или заради кражби. Има и такива за неизплащане на издръжка, за нанасяне на средна телесна повреда, за нарушение на обществения ред, за съпротива срещу длъжностни лица.
Сред допълнителните мерки, които се налагат на хората, извършили по-леки престъпления, са да бъдат включени в курсове за професионална квалификация или в програми за обществено въздействие. Може да получат забрана да посещават райони и заведения, да не напускат населеното място за повече от 24 часа, жилището си – за периода от 22 часа до 6 сутринта, да бъдат осъдени на поправителен труд и безвъзмезден труд в полза на обществото.

„По изпълнение на мярката за безвъзмезния труд в Стара Загора работим с Общинската администрация, с полицията, прокуратурата и съда“, уточни Попова.
Осъдени да полагат безвъзмеден труд се ползват и при довършителни работи при ремонта на детски градини и училища.
Характерното при хората, които са осъдени на поправителен труд, е работодателят да удържа от заплатата им, като периодът, който трябва да се приеме като поправителен труд, не се счита за трудов стаж.
Пробационният наздор влияе на хората по различен начин.
„Там, където надзорът не дава добри резултати и най-вече когато се нарушават пробационните мерки, се изготвят наказания“, обяснява Попова. Първото е бележка с устно предупреждение, следва писмено предупреждение за замяна на пробацията с наказание „лишаване от свобода“.

Предложението за замяна на наказанието в по-тежкото се адресира до пробационен съвет, какъвто има във всяка община. След като съветът се съгласи наказанието да бъде променено, се внася предложение за пред съда, който взима решението.

Информация: вестник Новината

Още новини