Начало Новини Актуално Оркестърът на военновъздушните сили на САЩ в Европа гостува на старозагорци

Оркестърът на военновъздушните сили на САЩ в Европа гостува на старозагорци

Актуално
Стара Загора

Оркестърът на военновъздушните сили на САЩ в Европа ще изнесе концерт в Стара Загора, съобщиха от пресцентъра на общината. Той ще се състои в Драматичен театър Гео Милев на 6 октомври от 19 часа. Проявата е посветена на Празника на града - 5 октомври. Входът е свободен.

Оркестърът на Военновъздушните сили на САЩ в Европа при главното командване на ВВС на САЩ в Европа представя САЩ и военновъздушните им сили на най-високо равнище на дипломатически и церемониални събития, както и на събития на международната общност.
Тези музикални посланици на Америка, чието седалище е военновъздушната база Сембах в Германия, принадлежат към продължаваща повече от 60 години традиция. През този период изпълненията на оркестъра стигат до отдалечени точки на света с концерти за военнослужещи и гражданска публика в Европа, Югозападна Азия и Африка. Оркестърът на ВВС на САЩ в Европа е една от най-старите музикални формации на военновъздушните сили и единственият подобен оркестър със седалище в Европа.
Формацията с 45-членен състав се състои от няколко изпълнителски ансамбъла, сред които „Консърт Банд", джазовият ансамбъл „Чек Сикс", попгрупите „Тъч анд Гоу" и „Директ Хит", „Серемониъл/Марчинг Банд", „Файв Стар Брас Куинтет", „Уиндс Алофт Удуинд Куинтет", „Кларинет Куортет" и ансамбъла „Уингс ъв Дикси". Всяка от тези групи пътува изключително много, и всяка година се изнасят над 300 концерта за военни и цивилни.
Програмите на ансамблите са отражение на разнообразното по стил музикално наследство от американската и европейска музика и представя подбор, харесван от хора с всевъзможен музикален вкус, включващ най-доброто от американската музикална сцена на Бродуей и екрана на Холивуд до мелодиката на нюорлийнския диксиленд и биг бенд джаза, както и традиционни произведения за духов оркестър, маршове и забележителни вокални и инструментални соло творби.
Освен изнасяните на живо концерти пред повече от 1.2 милиона души годишно, изпълнения на оркестъра на Военновъздушните сили на САЩ в Европа могат да бъдат чути в множество радио- и телевизионни предавания, с които музиката на Америка стига до милиони хора на континента.
USAFE Band • Bldg. 152 • 67681 Heuberg-Sembach • Germany
www.usafeuropeband.af.mil
Оркестърът на военновъздушните сили на САЩ в Европа представя квинтетите
„Файв Стар Брас" и „Уиндс Алофт"
В програмата: музика от Арон Копланд, Пърси Грайнджър, Густав Холст, Астор Пиацола, Малкълм Арнолд, Джон Уилямс и други
„Файв Стар Брас" е духовият квинтет на Оркестъра на Военновъздушните сили на САЩ в Европа. С традиционните инструменти – два тромпета, френски рог, тромбон и туба, както и ударни инструменти, ансамбълът е известен със своята многофункционалност и висока музикална класа. Репертоарът на тази група от състава на Оркестъра на Военновъздушните сили на САЩ в Европа обхваща произведения от пет века – от великолепното антифонално звучене на Ренесанса до богатото разнообразие на американските музикални стилове. Независимо дали представя военни маршове, еталонни джазови произведения или оригинален аранжимент на любими патриотични творби, всяка програма на „Файв Стар Брас" е добре обмислена като смесица от вдъхновение и забавление. Репертоарът се харесва на всички и включва специални програми за по-млада публика. Ансамбълът изнася концерти не само в зали или по време на граждански мероприятия - присъствието му се откроява и при официални военни и държавни церемонии.

„Уиндс Алофт Удуинд Куинтет" е основен компонент на Оркестъра на Военновъздушните сили на САЩ. Петчленният ансамбъл със седалище военновъздушната база в Сембах, Германия, се състои от традиционните инструменти флейта, обой, кларинет, фагот и рог, които пресъздават разнообразна звукова картина и разнообразни стилове, превръщащи квинтета в изтъкнат камерен ансамбъл, известен в цяла Европа. „Уиндс Алофт" изнася концерти в най-различна обстановка – от интимността на всекидневните до концертните зали. „Уиндс Алофт Удуинд Куинтет" непрекъснато показва отлична форма с концерти за американското военно командване, за посланици на САЩ, за чуждестранни високопоставени лица и президенти, за кралски особи, както и по време на събития на международната общност. В добавка, те също имат специални програми за деца, които изпълняват в Европа. В репертоара на ансамбъла намира място разнообразна музика, включително произведения на класиката, джаз, музика от Бродуей и дори рагтайм.

„Уиндс Алофт"
Щабен сержант Аврил Клейтър /Кълъмбъс, щата Охайо/ - флейта
Летец 1-ви клас Джъстин Хъмър /Бойзи, щата Айдахо/ - обой
Щабен сержант Линдзи Зъфол /Финдли, Охайо/ - кларинет
Техн. сержант Стивън Шонъси /Ендикот, щата Ню Йорк/ - рог
Щабен сержант Джером Майнър /Джолиет, щата Илиной/ - фагот

„Файв Стар Брас"
Летец 1-ви клас Лора Клуга /Хелмсфорд, щата Масачусетс/ - тромпет
Щабен сержант Брена Дули /Пела, щата Айова/ - тромпет
Щабен сержант Питър Дарстром /Кълъмбъс, щата Охайо/ - рог
Щабен сержант Франк Гурли /Дълът, щата Минесота/ - тромбон
Техн. сержант Дейвид Хартунг /Франкфорт, щата Кентъки/ - туба
Щабен сержант Тимоти Шо /Бърмингам, щата Алабама/ - ударни инструменти

Оркестърът на военновъздушните сили на САЩ в Европа

Оркестърът на военновъздушните сили на САЩ в Европа ще гостува в Стара Загора

Още новини