Начало Новини Актуално Организацията на запасното войнство се политизира

Организацията на запасното войнство се политизира

Актуално

Председателят на Областния съвет на Съюза на офицерите и сержантите от запаса и резерва (СОСЗР) полковник о.з. Стефан Пенев действа с тоталитарни методи, обгражда се с хора на БСП, въпреки че ние сме непартийна организация, и категорично нарушава устава на Съюза. Това съобщи пред вестник Старозагорски новини зам.-председателят на 3-то дружество "Уста Кольо Фичето" на СОСЗР в Стара Загора Димитър Господинов.

За пример той посочи състоялата се на 21 януари общинска отчетно-изборна конференция на Съюза, на която Стефан Пенев като областен лидер е нарушил член 10, точки 2 от Устава на организацията. Господинов, който е и зам.-председател на дружеството, разкри, че въпросната конференция се е провела при липса на кворум, тъй като от 153 членове на организацията са присъствали само 28, четирима от които си тръгнали преди края й. Въпреки всичко Пенев е настоял конференцията да се проведе, и то само в присъствието на председателите на дружества (от общо 15 на брой, присъствали 12) и на клубове (от 2-ма, присъствал 1). Всички останали, по думите на Господинов, били направо изгонени от конференцията.
Според него областният лидер на СОСЗР не познавал работата на дружествата и не работел достатъчно с общинското ръководство в Стара Загора. За последното говорел и фактът, че на общинската конференция той е настоял да бъдат приети за сведение разходи, извършени от общинската организация без да има за това отчет на контролно-ревизионната комисия.
"Лично аз се противопоставих на това предложение, но то не се прие", подчерта Господинов. Запитан с каква цел Стефан Пенев действа по този начин, запаснякът отговори, че всички в общинската организация знаели за членството му в ГЕРБ, а самият Пенев бил общински съветник от БСП и естествено се обграждал с негови идеологически приятели. И лично Пенев, в качеството си на председател на Областния съвет на СОСЗР, го е отстранил от областната конференция на съюза. "Присъствах на нея пак по силата на член 10 от устава, а и председателят на дружеството беше болен", съобщи Господинов. Пред медията ни той изрази категоричното си мнение, че Пенев политизира работата на Съюза, поради което неговите членове в момента били на преклонна възраст, а наскоро напусналите армията офицери и сержанти не желаели да членуват в него.
"Това са гавраджийски истории", коментира случая пред наш репортер Стефан Пенев. Той допълни, че Господинов никога не е бил избиран за зам.-председател на дружеството, на което е член, и дори не си бил отчел членския внос за 2010 година.
По отношение на отстраняването му от областната конференция, Пенев подчерта, че на нея присъстват общинските председатели или упълномощени от тях лица, а Господинов не е бил упълномощен. А що се отнася до политизирането на областната организация на СОСЗР, лидерът на запасното войнство бе категоричен, че това е недопустимо в организацията.
Тихомир ЕТЪРСКИ
Б.Р. А след като СОСЗР е надпартийна структура, защо Стефан Пенев е общински съветник от БСП, и то точно в качеството му на областен лидер на Съюза? Нали точно СОСЗР подкрепи и кандидатурата на д-р Евгений Желев за кмет на последните местни избори.

Още новини