Начало Новини Актуално Орденът на Тамплиерите издирва забравени български светци

Орденът на Тамплиерите издирва забравени български светци

Актуално

На 9 октомври в Стара Загора се проведе Вторият духовен събор на Ордена на Рицарите Тамплиери на Йерусалим - Велик приорат България. На него бяха представени 15 обемни изследвания на забравени български светци. Към настоящия момент християнската църква споменавала около 90 светци, но според Великия приор на Ордена у нас, офицера от резерва генерал-майор Румен Ралчев, те са много повече.

Само в издадената от Ордена през април 2010 г. книга "Българи светци" фигурирали 190. Информация за тях се събирала от стари икони и ръкописи както в България, така и извън страната. За сравнение Ралчев отбеляза, че в Македония почитаните светци са 1200, а в Сърбия - 1800. Той посочи и един интересен факт от Русия. Наскоро там бил канонизиран войникът Евгений Радионов. Новият светец бил с бойна униформа и автомат.
За духовен покровител на Великия Приорат България в събота единодушно е избран Св. Княз Борис I - Михаил Покръстител. Ралчев съобщи, че са започнали дискусия за канонизирането на Васил Левски и са влезли в конфликт с официалните църковни власти дали човек, убил друг човек, може да бъде светец. Ген.-майорът подчерта обаче, че Старозагорският митрополит Галактион е един от техните поддръжници. Без да навлиза в подробности, Ралчев каза, че в редиците им има и настоящи зам.-министри, а Ордена им наброявал 332 души, 25% от които били дами. На практика Великият Приорат България бил трети в света след САЩ и Италия.
Основните цели на Ордена били подпомагане на християни в беда, взаимопомощ и намаляване на напрежението на верска основа чрез контакти между различните вероизповедания. В тази връзка Румен Ралчев направи дарение чрез зам.-кмета Велизар Балабанов на 25 книги "Българи светци" - по една за всички старозагорски училища. Великият Приор подчерта, че Ордена работи активно в смесените български райони и че всеки има право на избор на вероизповедание. Религията обаче не трябвало да бъде войнствена.

Информация: вестник Старозагорски новини

Още новини