Начало Новини Актуално Орденът на рицарите тамплиери издирва недостатъчно познати светци, живели по българските земи

Орденът на рицарите тамплиери издирва недостатъчно познати светци, живели по българските земи

Актуално
Румен Ралчев

Св. княз Борис Първи - Михаил Покръстител, бе обявен за духовен покровител на българския клон на рицарите тамплиери. Това решение на Великия съвет е взето по време на провелия се на Старозагорските минерални бани в събота Втори духовен събор на Ордена на рицарите тамплиери, съобщи Румен Ралчев, велик приор на Велик приорат България.

Той дари на зам.-кмета на Стара Загора Велизар Балабанов албума “Българи - светци“, който ще получи всяко едно от 25-те старозагорски училища. Книгата с уникалното изследване е издадена с дарения на братството.   
В нея са издирени и описани 190 наши светци.

На събора е обявена инициативата на Великия Приорат България за издирване на недостатъчно познати светци, живели по българските земи.
„По този начин ще се опитаме да работим за духовното възпитание на младите в християнските ценности“, каза Негово Превъзходителство Великият Приор Румен Ралчев.
В дискусията на събора са били поставени и въпросите защо Българската православна църква споменава само 90 български светци, а имаме поне 190 и защо е прекъснат процесът на канонизиране. Последният български светец – Св. Паисий Хилендарски, е бил канонизиран през 60-те години на миналия век. Светците в Македония са над 1200, а в Сърбия – 1800, разказа още Ралчев.
Рицарите тамплиери за пореден път са поставили и спорния въпрос за канонизирането на Апостола на свободата Васил Левски.
„Апостола няма да е единственият канонизиран, съпричастен към убийството на човек - самият княз Борис Михаил е избил 52 рода боляри заради вярата“, аргументира се Ралчев. Той припомни, че убийството, извършено от Левски, е причина Българската православна църква да не го канонизира.
„Ако се спазва строго този принцип, много наши и европейски светци ще бъдат зачеркнати“, поясни той.
Като част от инициативата, тамплиерите ще събират предложения за българи, които могат да бъдат канонизирани.
Автори на албума са ст.н.с. д-р Христо Темелски и доц. Пламен Павлов. Те са подходили нестандартно към темата и не са се задоволили само с банален прочит на житията на светците. Описали са епохата и състоянието на цялата ни православна църква, в които са просияли тези стожери на българщината и вярата.
Великият приор на Ордена на рицарите тамплиери у нас Румен Ралчев обяви, че  смятат да раздават безплатно книгата на общностите ни по света. Бройките са предвидени и за районите със смесено население.
Луксозният сборник е поредното 13-о съвместно издание на Общобългарската фондация „ТАНГРА ТанНакРа“ и на Ордена на рицарите тамплиери от Велик Приорат България.
Във форума на Старозагорските минерални бани са участвали над 100 членове на братството. Началото на Втория духовен събор на Ордена на рицарите тамплиери на Йерусалим - Велик Приорат България, бе дадено с молитва. Бяха изнесени повече от десет доклада по темата на събора „Българи - светци”. Бяха обсъдени настоящи и бъдещи благотворителни инициативи в областта, а Старозагорската Командерия проведе ритуал, на който бяха приети Постуланти от Старозагорска и Кърджалийска област.
Пред журналисти на пресконференция Негово Превъзходителство Румен Ралчев обяви, че в момента братството наброявало 332 души. Около 25 на сто били дами. Действащи министри нямало, но имало няколко зам.-министри от кабинета на Бойко Борисов. Сред духовниците в братството имало дори владици. Българският Приорат бил третият по численост - след американския и италианския.

Информация: вестник Новината

Още новини