Начало Новини Актуално Оръжейник загина след изпитание на боеприпаси

Оръжейник загина след изпитание на боеприпаси

Актуално

Стрелец-изпитател с дългогодишен опит в казанлъшкия завод "Арсенал" е починал на път за МБАЛ-Казанлък, след като е бил ранен по време на изпитание на боеприпаси. Съобщението за пострадал човек на полигона на "Арсенал" между селата Дунавци и Шейново е получен в 11.40 часа вчера в оперативната дежурна част на РУ "Полиция" - Казанлък.

При направената проверка на място е установено, че по време на изпитание на гранати за ръчен противотанков гранатомет - РПГ 7Б, боеприпaсът се е взривил непосредствено след произвеждане на изстрела и осколките са наранили 50-годишния оръжейник в областта на шията. Мъжът е транспортиран с линейка на "Арсенал" към МБАЛ-Казанлък и на път за болницата е починал.
Директорът на оръжейното дружество Николай Ибушев съобщи за "Старозагорски новини", че е научил за инцидента по телефона от свои служители. Вчера той беше в командировка в столицата. Докладвано му било, че раненият е стоял седнал в линейката, но по време на транспортирането към Казанлък му е прилошало и починал. "Не знам причината за смъртта, разпоредих вътрешна проверка по случая", каза Ибушев. Директорът съобщи още, че изпитателят е работил дълги години на същия полигон и има натрупан сериозен опит като изпитател. Досега е имало немалко инциденти в оръжейната фирма, но не и при подобен род изпитания.
Ръчните противотанкови гранати са на въоръжение в българската армия от 70-те години на миналия век и досега няма регистриран случай на злополука при използването им, коментира вчера пред медията ни оръжеен експерт от Казанлък. Той изрази мнение, че най-вероятната причина за случилото е дефект в боеприпаса, който при изстрелването се е възпламенил.
Каква е точната причина за смъртта, ще стане ясно след аутопсията. Шефът на Спешния център в Казанлък д-р Апостол Терзиев съобщи за "Старозагорски новини", че мъжът е имал "сериозни травми по главата и шията, несъвместими с живота".
Образувано е досъдебно производство. Работата по случая продължава РУ "Полиция" - Казанлък, информираха от пресцентъра на ОДМВР.

Още новини