Начало Новини Актуално Оръжейната мафия крие стока в десетки тайници в Балкана

Оръжейната мафия крие стока в десетки тайници в Балкана

Актуално

полицияНелегално произведено и крадено оръжие, заготовки и части за автомати, пушки и пистолети крият десетки години под земята казанлъшки майстори. Тайниците се копаят в гористи местности в Стара планина, обикновено под връх Бузлуджа.

Това твърдят запознати с разследванията около нелегалното производство и търговия с оръжие в Казанлъшко, пише вестник Труд.
Над хиляда автомата “Калашников”, произведени в казанлъшкия завод “Арсенал”, са изчезнали през 90-те години и никой не е в състояние да каже къде се губят следите им. Липсите били установени още през 1997 г. при цялостна проверка в оръжейницата, тогава държавна.
Според запознати навремето бил измислен и специален начин да се заобиколи контролът на портала. “Продавачите” изхвърляли годни части за оръжия на сметищата в рамките на завода и след това ги изнасяли оттам. Сметището на вече бившия завод в Шейново например било основен доставчик на части.
След приватизацията на оръжейницата контролът бе затегнат. “Създали сме много строга система за контрол, но в този свят няма нищо абсолютно сигурно”, коментира шефът на завода Николай Ибушев. Според него, ако някой може да открадне, той или ще е много добър, за да разбие системата, или ще е запознат отвътре с нея.
С крадени части се снабдявал и 50-годишният Пламен Николов от казанлъшкото село Крън, който беше задържан на 10 август в акция “Оръжейниците”. Той бил самоук, но правел автомати и пищови с изключително високо качество. “Даже в казармата не е ходил, ама разбира много от оръжия”, коментират хора от бранша. Пламен бе задържан в гората под Бузлуджа, след като продал един автомат “Калашников” и пистолет “Макаров”.
Стара ЗагораВ пристройка към къщата му в с. Крън беше открита добре оборудвана нелегална работилница. Оттам бяха иззети пистолет “Макаров”, 2 газови пистолета “Екол”, преработени в бойни, 8 револвера, 850 патрона, заглушители, 30 цеви и множество части за “Макаров”, над 20 цеви за автомат “Калашников” и др.
Антимафиотите откриха и два тайника със закопани в земята пистолети и боеприпаси. Оръжието е било завито в найлон и обилно полято с грес. Дупките, които Пламен копаел, били с размери, колкото да влезе съответното оръжие или торбичка с части.
У оръжейника полицаите намерили и листчета с разбираеми само за него надписи. На едното например пишело “Под Т.”. Предполага се, че това са записки за местата, където е закопано оръжие. Пламен купувал части от години и ги съхранявал, казват разследващи. Той се активизирал неотдавна, след като арестували голяма част от “колегите” му и се освободила пазарна ниша.

“Не е показал всичко. Ще го пуснат след време и пак ще си захване бизнеса - той има на склад оръжие за още 5 години”, допускат запознати с дейността му.
Николов е познайник на полицията още от юли 1998 г., когато полицията открива в дома му автомат, два пистолета, боеприпаси и части. “Намерихме оръжия в пералнята, покрито с мръсни дрехи”, спомня си старозагорски полицай. По-късно в местността Селището, по пътя за Бузлуджа, били открити тайници с 2 пистолета, патрони и много части, включително за гранатомет.
Сега Николов обяснил пред разследващите, че правел оръжия за колекционери. Връзката ставала по интернет чрез специален оръжеен форум. Така Пламен получавал поръчките за различни пушкала. Освен това на всяко 10-о число от месеца имало “оръжейна борса” в София. Например идвал някой и казвал: “Имам десет цеви за пистолет”, друг пък се хвалел, че открил пистолет “Браунинг”, и т.н.
“Пламен е по-скоро самостоятелен търговец като Петьо Маймуната, но оръжието, което прави, е много по-качествено”, казват запознати с разследването.
50-годишният Петьо Ангелов-Маймуната бе закопчан от старозагорските антимафиоти на 11 февруари 2009 г. при опит за сделка с незаконно оръжие. Той също е многократно арестуван. Неговата работилница е в казанлъшкото село Бузовград. На 14 февруари 2004 г. Ангелов е задържан за продажбата на автомат “Калашников” и патрони на четирима мъже, хванати с оръжието край Чирпан. Тогава е осъден на 3 г. условно с 5 г. изпитателен срок. На 16 юни м.г. Маймуната бе вкаран за 4 г. в затвора.
“Пламен и Петьо не са ортаци, по-скоро Пламен е свързан с Румян Топалов”, казват разследващи. 50-годишният Румян Топалов бе задържан при предишната акция - “Терористите”. На 27 април т.г. в гората край язовир “Копринка” антимафиотите прибраха казанлъчаните Димитър Камбуров и Нешо Нешев и иранеца Ловими Садък в момент на сделка. Купувач бил Садък, у когото бяха намерени и 7500 лева, предназначени за плащане на 5 автомата “Калашников”. Тартор на продавачите пък бил Румян Топалов. Автоматите били произведени в нает от него гараж в Казанлък с части, крадени от “Арсенал”.
“На Румян това му е бизнесът - като разбият работилницата му, той си спретва нова”, обясняват казанлъчани. Топалов също е отдавна известен на полицията.

Неколкократно е задържан и осъден за търговия с незаконно оръжие. В момента той е в изпитателния срок на условната си присъда.
Предишния път той бе задържан на 16 август 2005 г., когато в Казанлък бе проведена най-мащабната акция против нелегалното оръжейно производство в района. Арестуван беше и помагачът му Лалчо Драголов (51 г.). Антимафиотите разбиха цели 4 тайни работилници за оръжие - две в Казанлък и по една в селата Енина и Овощник.
Едната от тях, в дома на Топалов, насред центъра на Казанлък, била оборудвана по последна мода. При обиските бяха иззети 9 автомата “Калашников”, 2 карабини, 10 пистолета “Байкал”, 14 заглушители, 350 готови патрона, както и стотици части за оръжие, барут, машинки за пълнене на патрони и т.н.

Около 300 души в Казанлъшко са забъркани в нелегално производство, преработка и търговия с оръжие, сочат оперативни данни на МВР. От 300 до 500 лв. върви преработен от газов в боен пистолет. За около 1500 лева можел да се купи автомат “Калашников”.
В Балкана има десетки неоткрити тайници, казват разследващи. А нелегално оръжие и части се укриват и по селата. Преди години у младеж от казанлъшко село били намерени 9 автомата “Калашников”, увити в гресирани парцали и закопани в двора.
От “запазената марка” на оръжейниците се възползват и други бандити. Групата на Пламен Ухото, която на 7 февруари м.г. отмъкна 750 000 евро, 330 000 лева и ценни бижута от офиса на старозагорска фирма, скрила почти цялата сума, бижутата и 17 патрона за автомат в пластмасов бидон, зарит в земята, близо до връх Бузлуджа.

Още новини