Начало Новини Определени са правилата за свободното пътуване между България и съседни държави

Определени са правилата за свободното пътуване между България и съседни държави

Пресконференция на министър-председателя Бойко БорисовОт 1 юни 2020 г. се разрешава свободното пътуване между България и Гърция изисквания пътуващите да бъдат карантинирани. От същата дата ще е възможно и пътуването до и от Сърбия, но с подписването на двустранни декларации за информирано съгласие. Това обясни пред журналисти в Министерския съвет премиерът Бойко Борисов. В декларацията хората ще обявяват, че нямат симптоми, че не са поставени под карантина и че пътуват на собствен риск, а също и телефон за контакти. Бойко Борисов добави, че се надява и Румънският парламент да вземе подобно решение, като там правителството е в оставка.

По и инициатива на Бойко Борисов днес чрез видео връзка се проведе четиристранната среща между лидерите на България, Гърция, Румъния и Сърбия, на която са обсъдени и приети тези мерки. Българският министър-председател заедно с президента на Сърбия Александър Вучич, премиерите на Гърция Кириакос Мицотакис и на Румъния Лудовик Орбан обсъдиха облекчаване на мерките при пътувания на гражданите на всяка една от четирите страни на територията на другите три държави в пандемията от COVID-19.

Целта е да бъдат създадени условия за пътуване и възстановяване на туризма между гражданите на четирите страни без налагането на 14-дневна карантина, но в същото време като се спазват всички хигиенни изисквания за сигурност и възпиране на коронавируса, каза Борисов.
Във видео конференцията са участвали и министрите на външните и на вътрешните работи, на здравеопазването, на транспорта и на туризма на четирите държави.

На 1 юни във Варна е предвидено да се проведе и физическа среща на лидерите на четирите държави, каза българският премиер.

Всички страни поздравиха България за начина, по който ръководството на страната се справя с пандемията и затова ние сме и първите, които облекчават ограничителните мерки, каза Борисов. Той се мотивира с това, че е важно хората да се научат да спазват предписанията за дезинфекция и да живеем с вируса и с премерен риск. Нужно е да направим така, че да заработят повече системи и така хората и бюджетът да имат повече пари, обясни премиерът.

Пресконференция на министър-председателя Бойко Борисов за разрешеното пътуване между България и съседните държави Гърция, Румъния и Сърбия

 

Още новини