Начало Новини Актуално Опозиционни лидери обсъждаха земеделието

Опозиционни лидери обсъждаха земеделието

Актуално

Познати отдавна истини предъвкваха участниците в кръглата маса по въпросите на земеделието, която се проведе на 21 май в Стара Загора. Организираният от Земеделски народен съюз (ЗНС) и Земеделски съюз "Александър Стамболийски" национален форум събра в залата на "Мериан палас" представители на академичните среди, на браншови организации в областта на селскостопанското производство, политици и граждани. Тук бяха председателят на Постоянното присъствие на ЗНС Стефан Личев, неговият заместник Евгени Жеков, членът на Висшия съвет на БСП Меглена Плугчиева, народните представители от "Коалиция за България" д-р Евгений Желев и Спас Панчев, както и общинският лидер на БСП доц. Бойчо Биволарски.

Въпреки най-високото държавно представителство в лицето на президента Георги Първанов, от кръглата маса отсъстваха представители на изпълнителната власт и председателят на Парламентарната комисия по земеделие Десислава Танева, за които организаторите твърдят, че са били поканениэ, пише вестник Старозагорски новини.
Участниците във форума изразиха мнението, че от началото на демократичния преход до сега държавата е абдикирала от земеделието, а д-р Мирослав Найденов от министър на земеделието се е превърнал в министър на храните. "Днешната дискусия очерта тежка, драматична картина. Тя произтича от недалновидната политика. Основната причина за това е, че  криворазбраният либерализъм на държавата като нощен пазач не проработи", заяви в речта си президентът Първанов. По думите му е нужна радикална промяна в политиката на селскостопанското производство и най-вече формиране на работеща стратегия за развитие на селското стопанство. Според Първанов наложително е незабавно да бъде обявена българската позиция в преговорите с Европейската комисия за Общата селскостопанска политика на ЕС до 2020 година и за ускорено изравняване на субсидиите във всички страни-членки на Съюза - нещо, с което държавата ни отдавна се е заела.
Никой от присъстващите селскостопански производители не направи коментар за проблемите в бранша. Мълчаха и представителите на ТрУ.

Още новини