Начало Новини Актуално Оперите ще получават по 60 лева за продаден билет

Оперите ще получават по 60 лева за продаден билет

Актуално
Оперен театър

Правителството определи единните разходни стандарти за финансиране на държавните културни институти в областта на сценичните изкуства през 2012 г. С документа се продължава започналата през миналата година политика на делегирани бюджети, която стимулира добре работещите и ефективни културни институти.

За всеки продаден билет драматичните театри ще получават по 12,50 лв., драматично-куклените театри – по 15 лв., куклените театри – по 10 лв.; драматично-музикалните театри – по 40 лв., оперите и музикалните центрове – по 60 лв., а симфониети, филхармонии, оркестри и ансамбли – по 50 лв. Диференциацията на стандартите е съобразена с различията в спецификата на дейността на културните институти, съобщиха от правителствената пресслужба.

Нов елемент за 2012 г. в сравнение с 2011 г. е определянето на по-високи стандарти на четири културни института, които притежават статут национално значение, спрямо стандартите, определени за останалите държавни културни институти от съответната група. Така за продаден билет Народният театър Иван Вазов ще получава 15 лв., Софийската опера и балет и Софийската филхармония – по 70 лв., и Държавният фолклорен ансамбъл Филип Кутев – 52 лв.

Още новини