Начало Новини Актуално Оперативна програма Техническа помощ приема проекти за финансиране по електронен път

Оперативна програма Техническа помощ приема проекти за финансиране по електронен път

Актуално
програми проекти финансиране

Документи за участие в проекти, финансирани със средства на ЕС, ще могат да се подават по електронен път. Министърът по управлението на европейските фондове Томислав Дончев уточни, че това ще е възможно от 15 юни 2011 г. и за фирми и за физически лица. Първоначално електронно документи ще могат да се подават само за проектите от Оперативна програма Техническа помощ.

До края на годината министър Дончев очаква подаването на документи да могат да се подават чрез компютър и за оперативните програми Човешки ресурси и Конкурентноспособност на българската икономика.
Според Дончев чрез въвеждането на електронния начин за подаване на документи на участниците в конкурси ще бъдат спестени много време, разходи за отпечатване, пакетиране и транспорт на често твърде обемната документация. При новия начин на подаване на документи се елиминира човешкият фактор за подаване и предвижване на документацията, тъй като всичко се регистрира автоматично в системата.

Томислав Дончев не е съгласен с тезите на критиките от страна на опозицията, за това, че е ниско нивото на усвояване на парите от еврофондовете. Той обясни, че преди той да стане министър плащанията към бенефициенти са били 150 млн. лева. Към момента те са 2 млрд. лева, което е 12 % от средствата по оперативните програми.

Плановете на правителството са през следващите седем месеца процентът на усвоените средства да достигне 20.

Още новини