Начало Новини Актуално Операта в Стара Загора участва в конкурса Сграда на годината

Операта в Стара Загора участва в конкурса Сграда на годината

Актуално
Стара Загора

Операта в Стара Загора кандидатства в конкурса Сграда на годината, в категорията Сгради култура, изкуство и религия. Модерната сграда на Операта в Стара Загора е построена през 1971 г. по проект на арх. Михаил Соколовски, арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, изградена специално за опера и е най-голяма на Балканския полуостров.

През 1991 пожар унищожава сградата. Ремонтите в Държавна опера-Стара Загора текат от 12 години насам, но усилено започват през 2005 година със средства от общински заем. На 5 октомври 2010 – 19 години след опожаряването, се състоя първото представление в новата сграда – премиерата на операта Кармен. Ремонтът е извършен от Инвестиционно Строителен Консорциум - Стара Загора.
Възстановената оперна сграда разполага с 605 места и е адаптирана към новите условия и изисквания за достъпна среда, енергийна ефективност и пожароустойчивост. На източната фасада е изградена нова асансьорна клетка за инвалиди, направени са и рампи и подходи към сградата и зрителната зала.
Вторият участник в конкурса Сграда на годината от Стара Загора е жилищна сграда Лесо, с инвеститор Лесо Инвест ООД. Обектът представлява седеметажна жилищна сграда с подземни гаражи и обекти за стопанска дейност – магазини и офиси. Сградата е разположена в централната част на Стара Загора, на югозападния ъгъл на две емблематични за града улици – бул. Митрополит Методи Кусев и ул. Васил Левски, в непосредствена близост със сграда-паметник на културата от местно значение.
Архитектурния проект е изработен в духа на постмодернизма, като е потърсено подходящо вписване в околната среда и оформяне на цялостен ансамбъл.
Национален конкурс Сграда на годината се организира от Градът Медиа Груп под патронажа на Министерство на регионалното развитие и благоустройството и с подкрепата на браншовите организации. Целта на конкурса е да отличи най-добрите практики в областта на архитектурата, строителството, градоустройството и инвестициите през изтеклата година в България.
Церемонията и гала вечерята по награждаване на победителите традиционно събира водещите архитекти, инвеститори, строители, представители на висшата държавна администрация, браншови и бизнес организации в България. Тази година тя ще се проведе на 16 декември в Кемпински хотел Зографски, София.

От създаването си през 2002 година Национален конкурс Сграда на годината представи над 600 сгради, изградени през последните осем години в България. Всички те се превърнаха в своеобразен преглед на тенденциите в развитието на архитектурата и строителството у нас, като целта е да бъдат отличени качествените и оригинални идеи и новаторски решения.
Реализираните през годината сгради се представят в отделни категории – ваканционни и жилищни имоти, търговски, промишлени, производствени сгради, атракционни и спортни обекти, сгради със специално предназначение. От тази година организаторите на конкурса въвеждат и още една категория – зелени сгради, чиято е идея е да представи добрите примери в енергоефективното и устойчиво строителство у нас.
Победителите по отделните категории, както и носителят на приза Сграда на годината се определят от жури от изявени български и международни професионалисти в областта на архитектурата, инвестициите, градоустройството, консултантските услуги и бизнес средите. Въз основа на определени и ясно дефинирани критерии, всеки един дава своя глас за най-добрия според него проект, като финалното гласуване и избор на победители става дни преди церемонията.


Популярност сред широката публика конкурсът придоби и с инициатива „Награда на публиката”. В продължение на две седмици – от 01 до 15 декември 2010 година всеки желаещ може да даде своя глас за най-забележителната според него сграда в сайта на конкурса - http://www.buildingoftheyear.bg/inner.php.


 

Още новини