Начало Новини Актуално Операта в Стара Загора - Сграда на годината

Операта в Стара Загора - Сграда на годината

Актуално
Стара Загора

Министърът на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев ще връчи наградата Сграда на годината в категорията Култура, наука, религия на Операта в Стара Загора и възстановения Хан Хаджи Николи във Велико Търново, построен от Колю Фичето.

Традиционната церемония от конкурса Сграда на годината ще се проведе вечерта на 16 декември, в хотел Кемпински. Конкурсът се организира за девета поредна година от Градът Медия груп под патронажа на МРРБ и със съдействието на браншовите организации в областта на архитектурата и строителството в България, съобщиха от пресцентъра на МРРБ.
Тази година журито с председател зам.-министърът на регионалното развитие и благоустройството Екатерина Захариева, отличи реализирани през годината сгради в 11 категории и даде специални отличия за опазването на културното наследство, градска регенерация, иновации и мащаб.

Културата, образованието, здравеопазването, историята и религията са големите победители в конкурса Сграда на годината през 2010 г. Кандидатурите показват, че дори в кризата браншът е способен да отговори на нуждите от съживяването на сградите паметници, осигуряването на нови училища и болници и изграждането на важни обществени обекти и инфраструктурата към тях и обновяване на градските пространства.

 

* * *

Главният архитект на Община Стара Загора арх. Иван Кирчев получи лично от Министъра на регионалното развитие и благоустройството Росен Плевнелиев статуетката за Сграда на годината 2010 за Старозагорската опера – в категорията Сгради култура, изкуство и религия. На церемонията в хотел „Кемпински” в столицата, провела се вечерта на 16 декември, заедно с арх. Кирчев бе и ръководителят на стротилният консорциум, възстановил операта инж. Никола Нешев.

Тази награда е за усилията наСтара Загора, продължили 19 години - да възстанови любимия си Храм на изкуството – каза кметът на Община Стара Загора проф. Светлин Танчев. Номинацията на Старозагорската опера бе редом с изключително силната кандидатура на възстановения Хан на Хаджи Николи (строен от Майстор Кольо Фичето) във Велико Търново.

Над 60 сгради в 11 категории се състезаваха за националните награди „Сграда на годината 2010 г.”
Модерната сграда на Старозагорската опера  е построена през 1971 г. - по проект на арх. Михаил Соколовски, арх. Борис Камиларов и арх. Цанко Хаджистойчев. Това е първата сграда в България, строена специално за опера. Сцената на операта е една от най-големите и най-модерните на  Балканския полуостров.                 
През 1991 пожар унищожава сградата. Изпепелени са сцената, салонът, безценни декори, сценични костюми, музикални инструменти. Кристалните полилеи, внесени специално от Италия за фоайетата, са унищожени.
Община Стара Загора като собственик на сградата на Операта започва самостоятелно нейното възстановяване. На 29 декември 2009 г. официално завършва ремонтът на сградата, а на 5 октомври тази година  – 19 години след опожаряването, на сцената се състоя и първото представление в новата сграда – премиерата на операта „Кармен”.

 

Още новини