Начало Новини Актуално Опера в цирка за първи път в България!

Опера в цирка за първи път в България!

Актуално
1plakat PagliacciСъс спектакъла на операта ПАЛЯЧИ на 20 юни, от 19.00 часа под купола на Академичен цирк Балкански в Стара Загора ще бъде почетен големият български тенор Калуди Калудов. 40 години по най-престижните световни оперни сцени, години на активна артистична и педагогическа дейност, овенчани с триумфален възход, с щедри аплодисменти и не на последно място - с успехите на неговите последователи и ученици. На 14 юли от 11.00 часа в зала Правец на хотел Риу Правец ризорт ММФ Моцартови празници ще отбележи годишнината на Златния глас на България в традиционната за фестивала Среща с автограф. 14-то издание на ММФ Моцартови празници в Правец ще бъде официално закрито на 15 юли на сцената на езерото със спектакъла на Старозагорската опера на операта Палячи с участието на Калуди Калудов в ролята на Канио. През есента - Палячи - операта в цирка ще гостува във Варна /на 3 и 4 септември/, в Пловдив /22 и 23 октомври/ и в София /19 и 20 ноември/.
КАЛУДИ КАЛУДОВ е израснал във Варна, откъдето започват първите му певчески изяви. За класическото пеене го открива Веселина Зафирова – тогава преподавател по пеене в Музикалното училище във Варна. През 1978 година завършва Музикалната академия в София като ученик на доц. Лиляна Жабленска. По-късно работи с Никола Николов. Дебютира на Пловдивска сцена в ролята на Алфред от операта на Верди – Травиата на 15 януари 1978г. От декември същата година е солист на Националната опера – София, на чиято сцена пее в продължение на 12 сезона. Стартът е стремителен, възходящ, получава по шест роли на година и става един от основните изпълнители в театъра.
Активната международна кариера на Калуди Калудов започва през 1983 година с Реквием на Верди в Ковънт гардън, Лондон и ролята на Форесто от операта Атила на Верди във Виенската Щатсопер. Във Виенската щатсопер се връща многократно като пее в Отело /с Пласидо Доминго, Анна Томова-Синтова, диригент Зубин Мета/, Травиата, Макбет, Трубадур, а ролята на италианския певец от Кавалерът на розата го превръща в легенда. Следват години на неспирен възход по най-големите световни оперни сцени. В Миланската скала има вече договор през 1985 година и пее в Сватбени ризи на Дворжак, а по-късно Атила и Бал с маски на Верди, Манон Леско на Пучини. Пял е в най-големите европейски оперни театри, както и в САЩ, Япония, Южна Корея, Чили, Австралия.
Калуди Калудов е единственият български оперен певец, който повече от 10 години е водещ тенор в програмата на Оперния фестивал в Савонлина, Финландия. Многократно е участвал в спектакли с най-прочутите певци в света и с диригенти като Клаудио Абадо, Чарлз Макерас, Рикардо Мути, Фабио Луизи, Марчело Виоти и др. Зубин Мета е привлечен особено от таланта на Калуди Калудов, с когото прави много спектакли и концерти.
Калуди Калудов има в репертоара си над 60 тенорови партии. Като се започне с Вердиевите – Алфред от Травиата, Радамес от Аида, Дон Карлос, Дон Алваро от Силата на съдбата, Манрико от Трубадур, Херцогът от Риголето, Рикардо от Бал с маски, Ернани и др., Пучиниевите Каварадоси – Тоска, Рудолф – Бохеми, Де Грийо – Манон Леско, Калаф – Турандот, Пинкертон – Мадам Бътерфлай. Към тях трябва да се прибавят още главните тенорови роли от опери на Доницети, Росини, Белини, Бизе, Понкиели, Леонкавало, Маскани, Джордано, Офенбах и др., а от руската класика – Дмитрий от Борис Годунов, Владимир от Княз Игор, Княз Голицин от Хованщина, Ленски от Евгени Онегин. Внушителен е и концертният му репертоар, в чийто списък наред с Реквиемите на Моцарт и Верди, с Деветата симфония на Бетовен, се четат още и Stabat Mater от Росини и Дворжак, “Меса Глаголица” от Яначек, «Звънчетата» от Рахманинов.
Има студийни записи и издания на Балкантон, NAXOS, Sony Classic, Decca, Българско национално радио, Радио Катовице, радио RAI, Музикална къща “Гега ню”, видеозапис на RAI на операта Атила на Верди в Миланската скала и др.
Основател и дългогодишен артистичен директор на оперния фестивал Вива ил канто в Чешин, Полша. С вокална педагогика се занимава от повече от 25 години. През 1995 година за първи път води Майсторски клас в Савонлина, Финландия по покана на престижния оперен фестивал. Доктор на Консерваторията в Катовице, Полша, канен е да провежда Майсторски класове в България, Полша, Италия, Румъния, Финландия, Естония, Украйна и др.
Златен фонд – БНТ - Калуди Калудов като студент от II вокален курс, 1975 година. Ария на Рудолф из операта Бохеми от Пучини - видео.
Калуди Калудов и Шерил Стюдер – дует на Форесто и Одабела – Атила на Миланската скала, диригент Рикардо Мути - видео
Калуди Калудов – Палячи - ария на Канио - видео
Предварителна продажба на билети

Още новини